Nya beskedet: Hundstopp på SAS

Uppdaterad 2022-12-11 | Publicerad 2022-12-10

Hunden Prince.

Under några månader kan man inte ta med sin hund om man flyger med SAS.

Stoppet gäller för alla flygningar inom Europa.

– Det var en överraskning, eftersom det hittills gått bra, säger pensionären Bengt Bohman, 74.

Bengt Bohman, 74, från Skara, skulle nyligen omboka sitt flyg ner till Malaga. Han, hans fru och deras hund hade planerat att åka ner till sitt hus på spanska solkusten i början av mars nästa år.

Men när de skulle omboka biljetten upptäckte han att det inte gick att boka en biljett till hunden.

– Jag fick informationen att det skulle bli helt stopp för att ta med hundar i lastutrymmet. Det var en överraskning, eftersom det hittills gått bra, säger han.

Precis som många andra svenskar åker Bengt och hans fru ner till Malaga under vintern. Hittills har hunden fått avgöra när de ska åka.

– Vi har valt SAS i alla lägen. Det är hunden som har bestämt vilka datum vi reser fram och tillbaka, eftersom vi har rättat oss efter när det funnits plats för den, säger han.

Bengt hoppas kunna fortsätta flyga med SAS i vår.

Hoppas kunna flyga med SAS i framtiden

Nu vill han informera fler resenärer om hundstoppet.

– Det är ju väldigt populärt för pensionärer att vara nere på Costa del sol, och under pandemin har det ju bara blivit fler hundägare. Det här kommer ställa till det för en del, till exempel för dem som ännu inte bokat sin resa ner till jul, säger han.

Fram tills nu har Bengt, hans fru och deras hund alltid rest med SAS. Han hoppas nu på att de ska kunna göra det i fortsättningen också.

– Vi är väldigt nöjda med SAS. Det beror så klart på hur SAS kommer göra längre fram i vår, men vi hoppas att vi kan fortsätta flyga med dem och ta med vår hund då, säger han.

Anledningen: Mycket bagage

Hundstoppet gäller från den 1 november till och med den 31 mars på alla SAS kortflygningar inom Europa.

”Vi står inför en väldigt hektisk reseperiod då passagerare har med sig mycket bagage, både vanligt och specialbagage i form av sportutrustning, skidor och liknande. Därför har vi under en begränsad period tagit bort möjligheten att checka in hundar”, skriver SAS presstjänst i ett mejl, och fortsätter:

”Det beror på att vi under denna period har väldigt mycket bagage ombord och behöver kunna säkra att passagerare som har bokat bagage får med sig det bagage som de har rätt till”.

Däremot kan man fortfarande ta med hundar på längre flygningar, så kallade long haul flighter, som till exempelvis USA.

Som det ser ut i nuläget kommer man dock kunna flyga med sin hund som vanligt igen i vår.

”Hundar är fortsatt välkomna i kabin om hunden uppfyller de krav som gäller för det”, skriver SAS presstjänst.

Följ ämnen i artikeln