Ukrainska jobb i fokus för Pehrson

TT

Publicerad 2022-12-17

Liberalernas partiledare Johan Pehrson ser att 2023 kommer att bli ett tufft år för många. Arkivbild.

Jobben står i fokus när Liberalernas partiledare Johan Pehrson blickar framåt. I sitt jultal aviserade han arbetsmarknadssatsningar för ukrainska medborgare som flytt till Sverige.

Pehrson höll sitt jultal från Örebro slott där han inledde med att tacka alla de samhällsbyggare som jobbar över jul och nyår för att vård, kollektivtrafik och blåljusverksamhet ska fungera medan Sverige ser på Kalle Anka.

– Vem tänder ett ljus för dem som vandrar i mörkret – det gör ni, sade Pehrson.

Han konstaterade att det kommer att bli ett tufft år för många i elkrisens spår och upprepade regeringens uppmaning om att alla måste hjälpas åt.

– Vi måste alla ta ett gemensamt ansvar för att spara el, när vi kan och det vi kan, sade Pehrson och underströk att varje kilowattimme räknas.

Som arbetsmarknads- och integrationsminister har Johan Pehrson särskilt fokus på dem som flytt hit från Ukraina.

– Jag kommer att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att stärka informationen om svensk arbetsmarknad så att ukrainare kan få råd, tips och stöd om att söka jobb i Sverige.

Arbetsförmedlingen får också i uppdrag att kartlägga ukrainarnas kompetens för att bättre matcha dem mot arbetsmarknadens behov och att arbeta för att underlätta för arbetsgivare som vill anställa människor som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv.

Följ ämnen i artikeln