Ministern efter misstänkta mordet på Tintin: ”Barnets bästa måste gå först”

Publicerad 2023-01-18

Tintins familj vill se lagändringar där barnens rättigheter alltid kommer först.

”Inga fler mördade barn”, skriver pojkens familj.

Men nya lagar kan vara på gång.

– Föräldrarnas rätt till sina barn får aldrig gå före barnets bästa. Vi jobbar just nu med en lagstiftning för att detta ska bli verklighet, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Kritiken har varit hård sedan åttaåriga Tintin hittades död i Luleå under ett umgänge med sin pappa – både från kvinnoorganisationer och på sociala medier.

Under onsdagens partiledardebatt valde Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att uppmärksamma den tragiska händelsen, och vädjade till regeringen.

– Låt riksdagen enas om att vi ska införa en Lex Tintin omgående. Låt oss i den här frågan visa att vi kan ta det ansvaret som väljarna gett oss och verka tillsammans för barnens bästa, sa hon.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

”Barn ska inte behöva vara rädda”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) säger att flera förändringar redan är på gång.

En av de viktigaste enligt henne är att förändra lagstiftningen så att barnen blir egna rättighetsbärare – det vill säga att de ska ses som individer med egna rättigheter som har rätt att få komma till tals och bli lyssnad på.

– Det är ju barnet inte idag på flera sätt. De tillfrågas inte om man känner sig trygg eller vill ha umgänge. Och barn ska inte behöva ha umgänge med vuxna som vill dem illa. De ska inte behöva vara rädda, säger Waltersson Grönvall.

Inom kort påbörjas arbetet med en lagrådsremiss som bland annat ska se över just det samt hur skyddet kan stärkas för barn som bor på skyddade boenden.

– Barn som är placerade med sina mammor på skyddade boenden ses idag ofta som medföljande. De går därmed väldigt ofta miste om skolgång, tandläkarbesök och fritidsaktiviteter. Vi tittar nu på ny lagstiftning som gör att barnet behandlas som en egen individ och därmed får rätt till skola, en meningsfull fritid, tandläkare och hälso- och sjukvård.

– De föräldrar som återkommande signalerar om varningssignaler och oro för barnets säkerhet ska inte straffas genom att bli av med vårdnaden.

Tintin blev 8 år. Hans mamma har godkänt att Aftonbladet publicerar bild på honom.

”Rädda livet på barn”

På fredag lämnas en översyn av reglerna i föräldrabalken in till regeringen. Utredningen ska specifikt överväga om det i lagstiftningen behöver tydliggöras att det finns situationer då de kränkningar som en förälder har gjort sig skyldig till innebär att utgångspunkten bör vara att inget umgänge ska ske.

– Det händer mycket på många områden samtidigt just nu.

– Föräldrarnas rätt till sina barn får aldrig gå före barnets bästa. Den här regeringen kommer att se till att barnets bästa skrivs in i lagen och att barnet därmed blir en egen rättighetsbärare. En ny lagstiftning som kommer att kunna rädda livet på barn som far illa, säger Camilla Waltersson Grönvall.