Våldsamma protester under de svarta ballongerna

Publicerad 2023-03-05

Svarta ballonger skickades upp för att hedra alla som dött i tågkraschen.

Sedan utbröt våldsamma protestester återigen utanför parlamentet i Aten.

Demonstranternas molotovcocktails besvaras med tårgas och chockgranater.

Runt 12 000 demonstranter samlades utanför det grekiska parlamentet efter tågtragedin som dödat 57 personer.

Många av dem släppte sina svarta ballonger i luften till minne av offren, andra bar på banderoller med slagord riktade mot regeringen.

Våldsamheterna ska ha brutit ut på nytt när maskerade personer attackerat polisen med molotovcocktails och stenar. Polisen har svarat med tårgas och chockgranater, rapporterar CNN Greece.

Även i Thessaloniki pågår sammandrabbningar efter att polis kraftfullt tryckt tillbaka demonstranter med hjälp av tårgas.

– Det är synd i en tid då blodet ännu inte torkat, att polisen ska ta itu med en folklig mobilisering som denna, säger parlamentsledamoten Yiannis Delis, enligt CNN.

Dödligaste järnvägen i Europa

Tåg- och tunnelbanetrafiken står samtidigt stilla i huvudstaden efter att en 24-timmarsstrejk utlysts.

Fackförbunden för järnvägsanställda har i flera år larmat om säkerheten på de grekiska järnvägarna, som länge ansetts som de dödligaste i Europa.

Maskerade personer attackerade polisen.

Otillräckliga säkerhetssystem, bristfälliga signalsystem, personalbrist och undermålig utbildning gjorde att facken i förra veckan sade att det bara är en tidsfråga innan en ny olycka inträffar – ”om de ansvariga fortsätter att ignorera våra krav och varningar”, skriver TT.

Premiärministerns ursäkt

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis bad tidigare under söndagen om ursäkt efter tågkraschen som beskrivs som den värsta i landets historia.

”Som premiärminister är jag skyldig alla en stor ursäkt, men framför allt till offrens anhöriga. Både personligen, men också i allas namn som har styrt landet i åratal”, skriver han på Facebook och tillägger:

"För det kan verkligen inte kan så att det i Grekland år 2023 ska vara möjligt att två tåg kör i olika riktningar på samma spår och att ingen märker det".

Den 59-åriga stationsinspektör som redan erkänt sitt ansvar för olyckan väntas framträda i rätten på söndagen. Om han blir åtalad och dömd riskerar han livstid i fängelse, rapporterar Deutsche Welle.