Muharrem Demirok är Centerpartiets nya partiledare

Publicerad 2023-02-02

Efter elva år har Annie Lööf sagt tack och hej.

Centerpartiet har valt en ny ledare – Muharrem Demirok, 46.

Men flera partimedlemmar vädrade under stämman sitt missnöje mot valet.

Annie Lööf avgick som partiledare med ett tjugo minuter långt tal, som ägnades åt att tacka alla som hjälpt och stöttat henne under åren.

– Dagarna har varit långa, men åren har gått väldigt fort, säger Lööf i sitt tal.

Hon riktade också ett särskilt tack till Michael Arthursson, mångårig partisekreterare, och Anders W Jonsson, gruppledare och den som vikarierat för Lööf under hennes föräldraledighet.

När hon slutligen tackade sin familj fick Annie Lööf hålla tillbaka tårarna.

– Utan er hade jag inte klarat det här. Nu är det dags för ett nytt kapitel för mig, men också för Centerpartiet.

Flera missnöjda

Efter det började stämman arbetet med att välja en ny partiordförande, vilket blev Muharrem Demirok, riksdagsman och tidigare kommunalråd i Linköping, som nominerats av valberedningen.

– Jag är ödmjuk och stolt, säger Demirok i sitt tacktal.

Men alla var inte positiva till valberedningens förslag till partiordförande.

– Jag måste tyvärr säga att Muharrem Demirok, du är inte min partiledarkandidat. Jag vill föreslå för stämman att vänta in den fullständiga valanalysen och inte välja någon partiledare i dag utan vänta till den ordinarie stämman i höst, säger Lars Bäckström från Robertsfors.

Bo Hagström från Gullspång lyfte oro över vilka rubriker som stämman skulle föra med sig, bland annat att ”Centerpartiet överger landsbygden”.

– Väljer vi dig Muharrem Demirok så tror jag att tiden rinner ut för Centern, säger Bo Hagström, ordförande för Centerpartiet Gullspång.

– Vi har en fin, nästan oanvänd Centerpartiet-banderoll hemma i Gullspång. Den är till salu i dag.

”Söndrar och härskar”

Bara någon dag innan valet riktades stark oro och kritik mot valet från Muharrem Demirok mot flertalet partivänner i Linköping.

– Han är väldigt bra på att ge ett första intryck, därefter är det bara Muharrem själv som gäller. Jag har varit på gruppmöten han lett i många, många år. Han kör sitt race. Punkt, sa en person.

– Han har ju inga ledaregenskaper alls, jag tror inte han kan stava till ledare. Han är ingen lagledare och skapar ingen skön atmosfär eller vi-känsla. Snarare är det ’söndra och härska’ som gäller, jag skulle inte bli förvånad om Machiavelli är hans favoritförfattare, sa en annan person med en blinkning till italienaren vars verk Fursten personifierar samvetslös politik.

I en debattartikel i Aftonbladet skrev tre Centerombud om sin oro efter att ha efterfrågat svar från valberedning om eventuella säkerhetshot kring valet av Muharrem Demirok.

”Centerpartiet kan inte blunda för helt uppenbara säkerhetsaspekter”, skrev ombuden.

Följ ämnen i artikeln