Ryska soldaters förakt för Putin: ”Kan inte vinna”

Han var överstelöjtnant i ryska flygvapnet.

Och är nu en av Putins fiender på hemmaplan.

Ex-militärerna har olika anledningar till sitt motstånd – men är eniga om en sak:

Kriget går inte att vinna.

Som motståndare till kriget i Ukraina har ex-militären Vitaly Votanovsky gripits åtskilliga gånger efter att ha tagit bilder på döda soldaters gravar, skriver The Moscow Times.

Tidningen har granskat hur ryska militära veteraner över hela landet organiserar sig för att protestera mot kriget och mot Putins styre.

– Putin förstörde landets militära resurser på egen hand och nu är idioten i krig med hela världen, säger Votanovsky.

– Han har skapat omständigheter som innebär att vi inte kan vinna.

Blev räddad till livet av ukrainare

Och den tidigare överstelöjtnanten är inte ensam om sina åsikter, även om gruppen är i minoritet.

– Vi veteraner pratar och diskuterar det som händer. Det finns folk som tycker som jag, andra är lite mindre radikala. Men de flesta är lurade av propagandan, säger Nikolai Prokudin, 61, veteran från kriget i Aghanistan till The Moscow Times.

Ytterligare en, Sergei Gulyaev, var underrättelseofficer i kriget i Afghanistan.

Han har en högst personlig anledning till sitt förakt för Putin och kriget i Ukraina.

En pressbild som ryska försvarsdepartementet släppt uppges visa ryska soldater som skjuter mot ukrainska soldater i Ukraina. Platsen är inte närmare specificerad.
En pressbild som ryska försvarsdepartementet släppt uppges visa ryska soldater som skjuter mot ukrainska soldater i Ukraina. Platsen är inte närmare specificerad.

En annan sovjetisk soldat, en man från Ukraina, räddade hans liv i Afghanistan. Långt senare under en återträff med andra veteraner fick Gulyaev reda på att dennes son 2014 dödats i strider med ryskstödda separatister.

– En soldat som räddade mig från en väldigt svår situation på en väg i Afghanistan. Hans son dog när han försvarade flygplatsen i Donetsk, hans enda son. säger Gulyaev.

Inkompetent ledning

– Jag insåg att vi satt där tillsammans, men att mitt land dödat hans son.

Ett antal veteraner har bötfällts för att ha protesterat mot kriget.

De ex-militärer som The Moscow Times har talat med framför olika anledningar till sitt motstånd mot Putins ”specialoperation”.

Några tycker att det är en orättfärdig attack mot en mindre granne. Andra fruktar vad angreppet kommer att betyda för Ryssland.

Det som veteranerna däremot är eniga om att är att korruptionen och inkompetensen i den ryska militära ledningen innebär att en seger i Ukraina ser osannolik ut.

– Varken Putin eller försvarsminister Shoigu har tjänstgjort en enda dag i armén och har endast svaga kunskaper om tillståndet och förmågan i vår försvarsmakt jämfört med Ukrainas, säger Gulyaev.

Soldater som tidigare varit krigsfångar i Ukraina återvänder till Ryssland efter en utväxling den 22 september.
Soldater som tidigare varit krigsfångar i Ukraina återvänder till Ryssland efter en utväxling den 22 september.

Sitter i bunker

Hans motstånd till kriget innebar att han blev utkastat ur styrelsen i sin veteranförening i hemstaden S:t Petersburg.

Ungefär hälften av medlemmarna var emot att han blev omvald.

– Jag sa till dem ”grabbar, jag skulle inte gå i strid med honom. Han leder inte våra trupper i strid på en vit hingst utan sitter i en bunker i Kreml eller i ett palats i Gelendzjik med sina yachter och sina horor”, säger Gulyaev.

Nikolai Prokudin menar att det inte är ett brott mot ett militärt hederskodex att gå emot ”kriminella order”.

– Ukrainarna är mina vänner och kamrater så jag är bestört över vad som händer. Jag skulle så klart försvara mitt land från ukrainare, belarusier, turkmener, kazaker. Men bara om vi blir attackerade, säger han till The Moscow Times.

Publisert:

LÄS VIDARE