Ny storoffensiv mot Ukraina

Publicerad 2023-02-09

Ukrainsk militär har tidigare varnat för en ny rysk storoffensiv.

Och nu är den kommen – erfar flera bedömare.

– De kommande månaderna kan bli helt avgörande för det här kriget. Kanske det som ”make it or break it” för Ukraina respektive Ryssland, säger Hugo von Essen,  analytiker på Centrum för Östeuropastudier.

De senaste veckorna har det spekulerats om en ny rysk storoffensiv.

Efter att det rapporterats om 19 nya attacker mot östra Ukraina under natten till torsdag erfar nu den amerikanska tankesmedjan ISW att offensiven är inledd.

– De kommande månaderna kan bli helt avgörande för det här kriget. Kanske det som ”make it or break it” för Ukraina respektive Ryssland, säger Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier.

Hugo von Essen.

Stödet skrämmer Ryssland

Tankesmedjan pekar på flera saker som indikerar att en motoffensiv inletts.

Bland annat att Ryssland ska ha trappat upp sin verksamt vid fronten som mellan Luhansk och Charkiv. Och att minst tre stora styrkor riktats dit.

Hugo von Essen misstänker även att Västvärldens senaste stöd för Ukraina skrämmer Ryssland.

– Västvärldens militära stöd ökar allt mer och i allt högre takt. Nu senaste med stridsvagnar och ammunition med längre räckvidd. Jag tror det här får Ryssland att inse att de har bråttom att åstadkomma något på marken innan Ukraina har blivit allt för stärkt av stödet, säger han.

Jörgen Elfving.

”Har ett fönster att verka nu”

Före detta överstelöjtnant Jörgen Elfving är dock inte lika säker på att en motoffensiv inletts.

– Jag tycker att det krävs mer information av fler källor innan vi kan kalla det en motoffensiv eller storoffensiv. Men den senaste tiden har det funnits indikationer på att en rysk offensiv skulle vara förestående. 

Bland annat pekar han på att årsdagen för när kriget inleddes, den 24 februari 2022, nalkas. Samt att den ryska generalstabschefen Valerij Gerasimov tog över som chef för den så kallade ”särskilda militära operationen” i januari.

– Just nu finns det ett fönster för Ryssland innan Ukraina förses med vapen, exempelvis stridsvagnar från Västvärlden.

Han pekar även på att förhållandena i Ukraina är på väg att förändras. 

– I mars-april inträffar menföresperioden. Marken kommer att förvandlas till lervälling vilket innebär att det blir svårt att genomföra någon kvalificerad militärverksamhet med markförband vid sidan av vägarna. Ryssland har därför ett fönster att kunna verka nu.

Ukrainska soldater färdas på en stridsvagn nära fronten i Luhansk tidigare i år.

Följ ämnen i artikeln