Emilia Mehlberg, 43, kunde inte ansöka om CSN:s nya stöd

Publicerad 2023-04-01

Emilia Mehlberg, 43.

Tusentals berövades på chansen att söka CSN:s populära omställningsstudiestödet när sajten kraschade.

Av de omkring 30 000 som var inne på sajten kunde endast 1 110 lämna in sin ansökan.

– Det är helt hysteriskt märkligt att ansökan går till på det här sättet, säger Emilia Mehlberg från Stockholm.

Tusentals personer slungades ut från sajten när CSN drabbades av ett it-strul vid midnatt natten mot lördag.

Det var trycket på ansökan om omställningsstudiestödet som blev för högt för hemsidan som havererade.

En av dem som satt bänkad framför datorn var Emilia Mehlberg, 43, från Stockholm. Men trots flera försök gick hennes ansökan aldrig igenom.

– Jag tycker att det här är befängt. Hur tänker det när det lägger ansökan på en fredagsnatt? Det är helt hysteriskt märkligt att ansökan går till på det här sättet, säger hon.

Vill byta yrkesbana

Emilia Mehlberg har under flera år arbetat som projekt- och produktionsledare inom marknadsföringsbranschen. Men nu är hon redo att vända blad.

Med omställningsstudiestöd som krycka vill hon plugga ekonomi på yrkeshögskola.

– Det är inte skitlätt att börja om rent yrkesmässigt när man har barn och lån och allt det där. Därför är stödet perfekt för oss som inte kan käka nudlar i en studentkorridor, säger hon.

”Ett hysteriskt sätt”

Drygt två timmar efter att tjänsten öppnade vid midnatt fick CSN pausa ansökan för det populära stödet.

Av de drygt 30 000 personerna som befann sig på hemsidan fick bara 1 110 av dem igenom sin ansökan.

– Jag satt uppe till klockan 02. Det här är verkligen ett hysteriskt sätt att avgöra vem som ska få stödet. Jag undrar verkligen varför min ansökan inte skickades in medan någon annans gjorde det.

Hon fortsätter:

– CSN kan inte hävda att det är först till kvarn om det inte är först till kvarn som gäller. Det är väldigt orättvist att alla inte har samma förutsättningar att söka stödet, säger Emilia Mehlberg.

CSN i krismöte

På lördagen meddelade CSN att myndigheten kallat till krismöte för att avgöra huruvida hemsidan är stark nog för att öppna upp ansökan igen.

Och då enligt en preliminärprognos först klockan 14:00.

Med tanke på att först till kvarn gäller – håller ni med Emilia Mehlberg om att det kan upplevas som orättvist att ansökningarna som kunde gå igenom igår nu ställs först i kö?

– Nej. Man kan gott tro att de här 1110 personerna som var först rimligen lyckades för att de just var först, säger Stefan Tärnhuvud som är pressekreterare vid CSN.

På eftermiddagen valde CSN att öppna upp ansökan. Men någon minut senare låg hela sajten nere.

– Vi har gjort det vi har kunnat för att öka kapaciteten. Jag ser här att sajten ligger nere. Jag vet faktiskt än inte vad det beror på, säger Stefan Tärnhuvud.

Cirka en halvtimme senare var sajten igång igen.

– Nu trillar ansökningarna in. Det rullar på, men det är segt. Det är ju såklart att det är ett väldigt stort tryck på webbplatsen. Hittills fått in 1700 ansökningar, säger Stefan Tärnhuvud.