Mohsin Al-Sowafy har ”varit död” i snart två veckor

Publicerad 2022-10-22

Mohsin Al-Sowafy, 35, fick ett oväntat samtal.

Rösten i andra änden sa att han var död.

– Det är värre än en mardröm, säger en högst levande Moshin Al-Sowafy.

Mohsin Al-Sowafy, 35, har varit död i snart två veckor. Det fick han reda på när hans arbetsgivare ringde honom under torsdagen.

– Det är helt sjukt, jag vet inte vad som har hänt. Jag jobbade och de ringde till mig och sa: Bli inte orolig, någon har råkat dödförklara dig.

Budet kom som en chock. Till vardags arbetar han som transportör på Örnsköldsviks sjukhus, samma sjukhus som förklarat honom död.

– Jag fick reda på det i går, men dödförklaringen är från nionde oktober. Det ska vara någon på kirurgmottagningen som dödförklarat mig, har jag hört.

Mohsin Alsowasi, 35, har varit ”död” i snart två veckor. ”Det är helt sjukt, jag vet inte vad som har hänt”, säger han.

Vill bli återupplivad

Han är frisk och har inte varit hos läkaren på länge, men så fort han fick reda på att han hade ”dött” loggade han in på Skatteverket tillsammans med sin fru och skrev ut sin egen dödsattest. Han har kontaktat dem för att se om de kan återuppliva honom.

– Ja, de har sagt att jag får komma in och legitimera mig och så så får vi göra en utredning. Men jag menar, nu har jag varit död i tolv dagar, säger han.

Bara några timmar efter att Moshin fått reda på sitt påstådda frånfälle når beskedet hans mamma genom ett brev för bouppteckning som landar i hennes brevlåda.

– Hon fick panik. Började skrika, gråta och ringa mina bröder och fråga vad som hänt. Jag hade inte hunnit ringa henne och förklara vad som hänt.

Mohsin Al-Sowafy arbetar som transportör på Örnsköldsviks sjukhus, samma sjukhus som förklarat honom död.

”Värre än en mardröm”

När han ”dog” stängdes alla tjänster som till exempel bankkort, bank-id och Swish av. Kvar står han utan ett öre på fickan. Han beskriver det som en mardröm.

– Det är värre än en mardröm. Man önskar nästan att man var död i verkligheten. Då slipper man det här i alla fall. Min familj bor i Växjö så det är inte som att de kan skicka några pengar, allt är ju avstängt.

Aftonbladet har sökt Region Västernorrland som ansvarar för sjukhuset i Örnsköldsvik, de svarar över mejl:

”Vi har problem att hitta någon som kan uttala sig idag, av olika anledningar är både den som ansvarar för den aktuella verksamheten och dennes chef inte i tjänst. Bägge är dock åter på måndag.”

Kvar står en levande död Mohsin Al-Sowafy som precis varit hos polisen för att få hjälp.

– Hon tog bara id-kortet och sa: Du finns ju inte?

– Nej, jag vet att jag inte finns. Jag är ju död.

Mohsin Al-Sowafy.

ANNONS