Sjöstedt vill återinföra förmögenhetsskatt

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Pengarna ska betala nytt sommarlovsstöd till fattiga familjer

1 av 2

VISBY. Vänsterpartiet vill ge alla barn ett meningsfullt sommarlov genom ett nytt kommunalt stöd.

Betala ska samhällets mest förmögna göra – med återinförd skatt.

– Alla aktiviteter som betalas med det här stödet ska vara gratis, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt (V).
Foto: STEFAN MATTSSON
Jonas Sjöstedt (V).

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kom till Almedalen med ett nytt besked – att man vill införa ett sommarlovsstöd på 250 miljoner kronor om året.

Pengarna ska gå till att ge alla barn mellan 6 och 15 år möjlighet till aktiviteter som kollo, fotbollskola och badresor. Den nya satsningen ligger i linje med tidigare V-reformer som höjt underhållsstöd och glasögonbidrag till barn.

– Barn som får vara ensamma hemma när föräldrarna arbetar ska ha något att berätta om när de kommer tillbaka till skolan. Sedan är det också en social insats, det är inte bra att barn lämnas ensamma på sommaren när fritids stänger, säger Sjöstedt.

Budgetstrid väntar

Tanken är att stödet ska gå till kommunerna, allra mest till dem med stor andel familjer med försörjningsstöd ("socialbidrag"). Och verksamheterna ska kunna arrangeras av kommuner, föreningar och civilsamhället.

Kravet ska vara att de är avgiftsfria och riktar sig till både tjejer och killar.

– Det kan vara en möjlighet för föreningslivet att visa upp sig och rekrytera barn som vill hålla på med idrott och teater till exempel, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet har inte förankrat sitt förslag hos Socialdemokraterna och Miljöpartiet ännu, men tänker driva det i de kommande budgetförhandlingar.

Vi vill ta in pengarna genom att återinföra förmögenhetsskatten, vilket skulle ge cirka fyra miljarder till statskassan. Skatten för de rikaste avskaffades 2007.

– Vi måste ta fram en modell för hur skatten ska tas ut, den ska vara lite annorlunda än förra gången. Vi har idéer men vi vill ta fram den konkreta modellen tillsammans med regeringen.

"Sverige glider isär"

Jonas Sjöstedt är förhoppningsfull om att S och MP ska gå med på V:s krav.

– Jag tror att de ser samma sak som vi. Att Sverige glider isär. Vi har en liten grupp superrika och en större grupp som har det ganska knappt. Jag tycker det är en fin tanke att Sveriges allra rikaste ska kunna ge Sveriges fattigaste barn fina sommarlov, säger han.

Var gränsen för den nya förmögenhetsskatten ska gå har V inte bestämt sig för.

– Det allra viktigast att man når den rikaste procenten i samhället, säger Jonas Sjöstedt.

Publicerad: