Drottning Silvias stiftelse i grannfejd: ”Fick bygglov efter påtryckningar”

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2018-02-07

Klagomål och ilska har präglat Stiftelsen Silviahemmets nya modulhus på Drottningholm – och nu saknar husen bygglov efter en ny dom.

Bygglovet beviljades först av Ekerö kommun efter påtryckningar.

Lennart Nilsson (M), f.d. ordförande i byggnadsnämnden, uppger att han fick sparken efter att kommunalrådet ”tappat ansiktet” inför drottning Silvia.

– Jag ville ju att våra kommunmedborgare skulle behandlas lika, säger Lennart Nilsson.

Stiftelsen Silviahemmet, som grundades på initiativ av drottning Silvia och där hon själv sitter i styrelsen, har byggt ut sin verksamhet på Drottningholm. Nya modulhus i trä är uppförda på två adresser i området.

Men grannarna är inte entusiastiska över utbyggnaden. Flera boende i området överklagade stiftelsens byggplaner till länsstyrelsen i mars i fjol. Man hävdade att de moderna byggnaderna är helt främmande i den unika miljön i området.

Överklagandet vann inget bifall.

Tre grannar valde då att gå vidare till mark- och miljödomstolen och för ett par dagar sedan meddelade domstolen att den upphäver beslutet om det beviljade bygglovet.

Angelägna om snabbt beslut

Nu kan Aftonbladet avslöja att kommunens beviljade bygglov föregicks av märkliga omständigheter.

Lennart Nilsson (M) är fritidspolitiker och sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, där han är andre vice ordförande. När bygglovsansökan inkom från Stiftelsen Silviahemmet var han ordförande i byggnadsnämnden.

– Jag gjorde det från början, tills jag var för obekväm för att sitta där, säger han.

Lennart Nilsson minns när ansökan kom in under 2016.

– Jag träffade dem från Bo Klok och vi gick igenom det här och jag sa att det här är ju svårt, säger han och fortsätter:

– De var väldigt angelägna om att det här skulle vara klart till och med den 17 maj 2017.

Varför det?

– Då önskade drottningen att det skulle vara invigning för det var något jubileum då för Silviahemmet på något vis. Då skulle det där vara klart, så det var väldigt bråttom då.

Mullbärsodling från 1700-talet

Fastigheterna ligger på drottning Lovisa Ulrikas mullbärsodling från 1700-talet och miljön beskrivs som unik. Lennart Nilsson kallar det för ett ”kulturområde”.

– Vi i byggnadsnämnden sa att det här går inte, ni kan inte göra så här. Det var i den vevan som det började komma påtryckningar uppifrån.

Var kom de ifrån?

– De kom från kommunledningen. Kommunalrådet Adam Reuterskiöld och kommundirektören Lars Hortlund som hade sina kanaler mot tjänstemännen.

Budskapet var, enligt Lennart Nilsson, att det var mycket viktigt att allt skulle vara beviljat och klart till den 17 maj.

– Adam var på mig och sa att det här måste ni bara göra. På det viset kände sig ju nämnden pressade att gå fram med det här.

Kändes det som att man hade kungahuset bakom sig i det här?

– Det hade jag egentligen ingen uppfattning om huruvida de stod bakom eller inte, jag vet ju bara det som kommunalrådet framförde till mig. Det var ju en av anledningarna till att jag fick lämna min post. Han hade ju tappat ansiktet inför drottningen för han hade ju lovat lite för mycket till henne.

Han hade lovat?

– Nej, alltså, han hade vid något tillfälle sagt att ”det är klart att vi ordnar det här och att ni får ert bygglov”. Det antar jag att han hade sagt, för han var upprörd över att det inte blev så.

Hur vet du att han hade sagt det?

– Ja, det var ju det han sa till mig. Han sa ju sen att han hade tappat ansiktet inför drottningen på grund av att jag inte bara släppte igenom det här bygglovet utan vidare.

Vad hände med dig efter det?

– Jag fick sluta som ordförande i byggnadsnämnden. Det ingår lite i spelets regler att man kan bli av med ett förtroendeuppdrag. Men här var det inte på grund av misskötsel, utan jag ville ju att våra kommunmedborgare skulle behandlas lika.

Domstol: Inget bygglov

Lennart Nilsson slutade i byggnadsnämnden vid årsskiftet 2016-17. En dryg vecka senare, den 11 januari, beviljades Stiftelsen Silviahemmets bygglov.

Efter domen i mark- och miljödomstolen blir det inget bygglov för drottningen och hennes stiftelse. Vad som nu kommer hända med husen, som i och med domen är att betrakta som ”svartbyggen”, är oklart.

Domen kan dock överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, men då krävs ett särskilt prövningstillstånd.

Aftonbladet har sökt Adam Reuterskiöld (M) för en kommentar.