Stefan Löfven: Tråkigt och oväntat

Statsministern om Isabella Lövins avgång

Publicerad 2020-08-26

Stefan Löfven kallar Isabella Lövins avhopp tråkigt och oväntat.

Ministerkollegan Peter Eriksson säger att hon inte fått den uppskattning hon förtjänar.

– Det är tragiskt att vi i lilla Sverige inte uppskattat henne efter förtjänst, säger han.

Isabella Lövin är även vice statsminister och har ett tätt samarbete med statsminister Stefan Löfven.

I en kommentar till TT skriver Löfven att Lövin gjort mycket för sitt parti och för vårt land.

”Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsledande i klimatomställningen. Vi fortsätter som samarbetspartners och kollegor ett tag till, men när Isabella Lövin väl lämnar önskar jag henne allt gott”, skriver statsminister Stefan Löfven (S) i uttalandet”.

Ex-språkröret och ministerkollegan Peter Eriksson väljer att lyfta fram Lövins insatser utanför Sverige. Han säger bland annat att Lövin sågs som en ”lysande stjärna” i EU-parlamentet där hon satt som ledamot för MP 2009 till 2014 då hon blev minister i Sverige. Han tar också upp Lövins insatser i Parisavtalet som särskilt betydelsefulla.

– Hon har inte alls fått det förtroende som hon är värd i Sverige. Jag vet inte vad det beror på. Internationellt, i Europa och FN har de alltid visat stor respekt för det hon har gjort. Det är tragiskt att i lilla Sverige har vi inte klarart av att uppskatta henne efter förtjänst, säger Peter Eriksson.

Ex-språkröret Maria Wetterstrand är inne på samma linje:

– Jag tycker att hon har gjort ett bra jobb. Hon har inte fått så bra respons som hon har förtjänat vad gäller opinionssiffror. Både för henne personligen och för partiet tycker jag att hon hade förtjänat bättre med det arbetet som hon har lagt ner, och hur duktig hon är som politiker.