Egyptens expresident Hosni Mubarak död

TT TT-Reuters-AFP

Publicerad 2020-02-25

Den egyptiske expresidenten Hosni Mubarak blev 91 år gammal. Arkivbild.

Han styrde Egypten med järnhand i tre årtionden och anklagades för mord på demonstranter som protesterade mot hans styre.

Nu har expresidenten Hosni Mubarak avlidit, uppger egyptisk statstelevision.

"I morse gick min far, president Mubarak, bort", skriver sonen Alaa Mubarak på Twitter.

Hosni Mubarak genomgick en operation i januari och hade under de senaste dagarna vårdats på sjukhus, enligt egyptiska medier.

Envåldshärskaren Mubarak styrde Egypten i 30 år men tvingades 2011 bort när den arabiska våren nådde landet.

Sörjer "krigshjälten"

2012 dömdes han till livstids fängelse för medansvar till mord på demonstranter i anslutning till massprotesterna, vilka krävde omkring 850 dödsoffer

Efter en sex år lång rättsprocess friades dock expresidenten i mars 2017 från mordanklagelserna. Han tillbringade sina sista år i hemmet i den välbärgade Kairostadsdelen Heliopolis, inte långt från presidentpalatset där han huserade under sin tid vid makten.

Den egyptiska regeringen säger i ett uttalande att man sörjer "krigshjälten" Mubarak och tre dagars landssorg är utlyst från och med onsdag.

Från västerländska ledare har det varit tyst, men från Mellanöstern har det strömmat in hyllningar och många har lyft Mubaraks tidigare roll som medlare i konflikten mellan Israel och palestinierna.

Hyllas av Netanyahu

"Å det israeliska folkets vägnar vill jag uttrycka min djupaste sorg över president Hosni Mubaraks bortgång. President Mubarak, som var en av mina personliga vänner, var en ledare som förde sitt land mot fred och säkerhet", lyder Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kondoleanshälsning.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger också att han tagit emot Mubaraks dödsbud "med stor sorg" och han hyllar Mubarak för hans stöd till den palestinska saken.

Hosni Mubarak blev 91 år gammal.

Följ ämnen i artikeln