Expolitiker stämd för förtal – dom kommer nu

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-02-11

Ann-Sofie Hermansson (S) var ordförande i Göteborgs kommunstyrelse när hon skrev blogginläggen som förtalsmålet handlar om. Arkivbild.

I dag kommer domen i det uppmärksammade rättsfallet där förra S-politikern Ann-Sofie Hermansson blivit stämd för grovt förtal. Två kvinnor anser sig kränkta av att Hermansson kallat dem "extremister" på sin blogg.

Det var i efterspelet till en inställd visning av filmen "Burka Songs 2.0" i kommunens lokaler som Ann-Sofie Hermanson gjorde flera blogginlägg där två kvinnor beskrevs som "extrema röster" eller "extremister", och påstods ha "försvarat terrorister". Hermansson var vid den tiden ordförande i Göteborgs kommunstyrelse.

De två kvinnorna, som skulle ha lett ett panelsamtal efter den planerade filmvisningen, gjorde en polisanmälan mot Ann-Sofie Hermansson. När polisen lade ner ärendet, valde kvinnorna att stämma Hermansson i ett enskilt åtal för grovt förtal. Enligt stämningen har Hermansson haft som motiv att kränka kvinnorna på grund av deras muslimska tro.

Rättsprocessen har väckt stor uppmärksamhet bland offentliga debattörer. Många har tydligt tagit ställning för Ann-Sofie Hermansson, och framfört att en fällande dom vore ett hot mot yttrandefriheten. Andra har gett stöd åt de muslimska kvinnorna.

En fällande dom i ett förtalsmål kräver att flera steg uppfylls. Kan uttalandet som gjorts anses vara en sakuppgift (inte en värdering typ "du är ful")? Har det, i lagens mening, varit försvarligt eller inte att lämna uppgiften? Om det varit försvarligt – är uppgiften sann, eller fanns anledning tro att den var sann?

Nu ska Göteborgs tingsrätt säga sitt.