Brott tar allt längre tid att utreda

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2020-03-02

Förra året tog det i snitt 141 dagar för åklagare att utreda brott. Det är en ökning med åtta dagar jämfört med året innan. Arkivbild.

Trots att 100 nya åklagare anställdes förra året tar det allt längre tid för Åklagarmyndigheten att utreda brott. Varje ärende tog 2019 i snitt åtta dagar längre tid att utreda jämfört med året innan.

Förra året tog det i snitt 141 dagar för Åklagarmyndigheten att utreda ett brott. Det är åtta dagar mer än vad det tog 2018 och hela 19 dagar mer än 2017.

– Det blir givetvis negativt både för de som är misstänkta och för målsägande för att det tar längre tid innan ett ärende avgörs, säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Hinner inte

Hon säger att det inte finns bara en förklaring till att utredningstiderna har ökat. Men en av förklaringarna finns hos polisen.

– Det är åklagaren som leder förundersökningen men det är polisen som står för utredningsresursen. Om polisen har svårt med resurser på sin utredningssida av olika anledningar och inte hinner jobba i ärendena aktivt så påverkar ju det utredningstiden som blir längre.

Åklagaren har förstås också ett ansvar för att se till att en utredning inte drar ut på tiden.

– Det är viktigt att vi har åklagare som kan vara aktiva förundersökningsledare och driva på och ge direktiv när det behövs, säger Katarina Johansson Welin.

Unga åklagare

Förra året anställdes omkring 100 nya åklagare vilket borde betyda att fler förundersökningar kan drivas effektivt och bli färdiga snabbare. Men så har det inte blivit – än.

– Vi har ju anställt flera åklagare men de är väldigt unga och under utbildning och det tar ett tag innan de kan hantera sådana här ärenden. Det gör att vi har flera åklagarhuvuden i numerären men av dem är inte tillräckligt många erfarna.

De unga åklagare som rekryterades under 2019 kommer inte att vara färdigutbildade som kammaråklagare förrän om tre år. Och för att komma till rätta med de långa utredningstiderna den närmaste tiden säger Katarina Johansson Welin att polisen och Åklagarmyndigheten måste hitta gemensamma lösningar.

– Vi måste ha en dialog på olika nivåer med polisen för att se vad vi kan göra tillsammans, och det jobbar vi med hela tiden.

ANNONS