Kim och Trump fortsätter hylla varandra

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.
Foto: Kham/poolfoto via AP/TT
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.

Trots ett spänt politiskt dödläge länderna emellan fortsätter Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump att skicka vänskapligt sinnade brev till varandra.

Tidigare denna månad skickade Kim ett brev till Trump med födelsedagsgratulationer. Trump, som fyllde 74 år den 14 juni, har beskrivit det som ett "vackert" brev.

– Faktum är att han sände mig ett vänligt brev med födelsedagshälsningar, sade Trump under ett möte med journalister i Ovala rummet, på måndagen.

Dagen innan hade statliga medier i Nordkorea citerat Kim Jong-Un som sagt att han tagit emot ett brev med "förnämligt innehåll" av USA:s president.

I en kommentar till den statliga nyhetsbyrån KCNA säger Kim att han uppskattar Trumps "extraordinära mod" samt att han "seriöst ska begrunda dess (brevets) intressanta innehåll".

Vita huset bekräftar brevväxlingen i ett uttalande: "Ett brev har sänts av president Trump och korrespondensen mellan de två ledarna pågår".

Breven ska ses mot bakgrund av att samtalen om kärnvapennedrustning i Nordkorea i princip har kollapsat.

Kim Jong-Un och Donald Trump har träffats vid två tillfällen, och undertecknade vid det första av mötena ett löst formulerat avtal om kärnvapennedrustning. Efter det andra mötet, i februari i år, har relationen dock kallnat sedan Kim anklagat USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton för att ha skapat "ett klimat av fientlighet och misstroende".

Publicerad:

LÄS VIDARE