Mejla

Andreas Hansson

Carin Rodebjer gör Sommar till gotländsk ”Thelma & Louise”

Men modeskaparens ”Sommar i P1” är pr-mässigt fläckfritt

Det går världsbra för Carin Rodebjer.

Och det lär inte gå sämre efter detta bokstavligt talat smutsfria sommarprat.

Hon börjar i den gotländska myllan där hon växte upp på hästryggen, alltid ute i den karga naturen med liv och död ständigt närvarande. Inledningen blir just vid en död häst som halkat på en isfläck och brutit nacken.

Carin Rodebjer
Carin Rodebjer

Hennes starka och välklädda lärarinna väcker drömmen om världen, men pliktkänslan att vara kvar på gården och i framgångarna inom ridsporten som föräldrarna sponsrat är för stor. Till slut är det den energiska storasystern Gittan som inspirerar henne att lämna gården.

Karriären går först

Rodebjer rullar ut en gotländsk ”Thelma & Louise” med älskade Gittan och flera andra viktiga kvinnliga vapendragare på vägen mot den blomstrande karriären samt en obönhörlig dödsfiende: bröstcancer. Pojkvänner skymtar mellan raderna, men sorteras alltid efter karriären. Fonden är ett gäng kvinnliga giganter som förebilder: Karin Boye och Coco Chanel bland många andra.

Pr-snack och Vaginan

Entreprenören Rodebjer, som omsatte nära 70 miljoner under räkenskapsåret 2017 och nära 93 miljoner året därpå, säljer storyn om sig själv likt en gotländsk Steve Jobs i ett ”Sommar i P1” som bitvis förvandlas till ett Ted talk. Det är vansinnigt välformulerat och inspirerande i att våga kasta sig loss från det trygga och förvandla kreativa idéer till framgång. Men pratet hade känts mindre som rentvättad pr och varumärkesbyggande storytelling (de egna kläderna beskrivs som magiska) om Rodebjer vågat dyka ner i den ”destruktivitet” som hon inte utvecklar alls. Lyssnaren blir kvar med den välpolerade och lite präktiga bilden av en streber utan brister och hajar kanske till lite när hon döper ett rum i sin butik till Vaginan.

Carin Rodebjer gör dock ett glimrande Sommar. Låtlistan är därtill fläckfri, den blir aldrig tråkig och lyckas dessutom överraska vid några tillfällen.

”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 och i finns på Sveriges radios hemsida.

Publisert:

LÄS VIDARE