Kommunen betalar skadestånd för ”Pansarglasflickans” död

Av: Kerstin Weigl

Publicerad:
Uppdaterad:

För snart tre år sedan tog 14-åriga Josefin sitt liv.

Hon hade omplacerats 33 gånger av socialtjänsten i Eskilstuna och slutligen placerats i ett säkerhetshus med pansarglas.

Nu får pappan skadestånd.

Socialnämnden betalar 299 692 kronor i en förlikning, som fastställts i Eskilstuna tingsrätt. Josefins pappa och bonusmamma säger att det känns skönt att det är klart:

– Det viktigaste är att kommunen nu erkänner att de har gjort fel.

Men socialnämndens ordförande Göran Gredfors ser inte förlikningen som ett medgivande av skuld.

– Egentligen inte. Vi har gjort allt vi kunnat men det har varit ett uppslitande ärende under många år och vi landade i att en rättegång skulle vara att slita upp ännu mer – låt det istället bli en förlikning som avslut, säger han.

Försökte ta sitt liv 19 gånger

Aftonbladets uppmärksammade granskning av fallet hade rubriken ”Flickan bakom pansarglas” och handlade om Josefin som varit i tvångsvård nästan hela sitt liv och flyttats mellan olika familjehem och vårdinrättningar på 21 orter i Sverige. Sedan nio års ålder hade hon bedömts “farlig” och försökt ta sitt liv 19 gånger.

Kommunens lösning var att säkerhetsanpassa ett hus där Josefin skulle bo bakom pansarglas med åtta vårdare. Där fortsatte hon att må dåligt. 

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har kritiserat socialnämnden för att inte ha skyddat Josefin. Fast hon var självmordsbenägen placerades hon i ett olåst boende varifrån hon rymde ideligen och slutligen tog sitt liv.

Josefins pappa stämde kommunen på skadestånd utifrån att de misslyckats ta ansvar för Josefin som istället blev sjukare av samhällsvården.

Vi vill låta flickan vila i frid nu

Kommunen har inte medgett ansvar och inte bett om ursäkt. Juristerna hade först skrivit in ett yppandeförbud i avtalet. Josefins pappa skulle tvingas hålla tyst om saken.

Socialchef Mehmet Hasanbegovic minns att “det var många turer fram och tillbaka” innan juristerna var färdiga men ingenting om yppandeförbud. Även han säger att ärendet har varit extremt påfrestande.

– Vi vill låta flickan vila i frid nu, säger han.

Advokat Andreas Stenkar Karlgren, pappans ombud säger att det hade varit rimligt av Eskilstunas socialnämnd att medge att de gjort fel, “men det kan vi inte förvänta oss”.

– Det här är så nära man komma ett erkännande av skuld, säger han.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE