Isländsk vulkan på väg mot nytt utbrott

Lucas Brischetto/TT

Publicerad 2020-06-23

Flera jordskalv har registrerats norr om Island under de senaste dagarna, enligt Islands meteorologiska institut.

Grímsvötn, den mest aktiva vulkanen på Island, verkar vara på väg att få sitt första utbrott sedan 2011.

Isländska myndigheter har sedan i mitten av juni varnat för höga halter av svaveldioxid i luften, som kan vara en indikator på att Grímsvötn är på väg att få ett utbrott, rapporterar AFP. Samtidigt varnas även för risk för vulkanisk aktivitet på södra Island.

När vulkanen Eyjafjallajökull fick ett utbrott år 2010 satte askmolnet som uppstod stopp för över 100 000 flyg och strandsatte mer än åtta miljoner passagerare.

Grímsvötns utbrott förväntas bli betydligt mindre dramatiskt än så. Men vulkanens senaste utbrott år 2011 tvingade ändå Keflaviks flygplats att stänga temporärt, vilket stoppade omkring 900 flyg i Europa, enligt flygorganisationen Eurocontrol.

Vulkanen Grímsvötn på Island.

Grímsvötn ligger i den nordvästra delen av glaciären Vatnajökull, och den största risken för samhället vid ett utbrott är översvämningar av smält is, så kallade jökellopp.

Samtidigt har tusentals småskalv och tre skalv med en magnitud över 5,0 uppmätts norr om Island under de senaste dagarna. Ett av dem kändes hela vägen till Reykjavik, drygt 26 mil från skalvets epicentrum. Skalvet inträffade inte långt från Akureyri, Islands näst största stad, men ska inte ha orsakat några större skador.

En rad mindre jordskalv har dessutom inträffat i sydvästra Island under våren, vilket har gjort att landet har höjt sin beredskap. Enligt Islands meteorologiska institut går det inte att utesluta att de mindre skalven kan utlösa ett större skalv, även om det inte hör till det vanliga.

Det senaste utbrottet från Grímsvötn år 2011 stoppade delar av flygtrafiken över Atlanten – även från Arlanda. Arkivbild.