Statsvetare: De kommer att skylla på varandra

TT

Publicerad 2020-07-06

Beskedet att Sverigedemokraterna inte kommer att ingå i en eventuell uppgörelse om migrationspolitiken kan vara en av anledningarna till sammanbrottet i förhandlingarna, tror Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

– Spelplanen ändras när Sverigedemokraterna så tydligt säger att de inte är intresserade av en bred överenskommelse. Bryter samtalen samman så skyller man sällan på sig själv. Man säger inte att det var grupper inom det egna partiet som inte kunde tänka sig att ställa upp utan man skyller på motståndaren, det hör till spelet, säger han.

För SD är migrationsfrågan det viktigaste verktyget för att mobilisera väljare, enligt Hinnfors. Därför är en överenskommelse, som skulle kunna leda till att frågan försvinner från dagordningen, inte optimal för dem.

– Nu när Sverigedemokraterna säger att de inte kan tänka sig att stödja en bred överenskommelse, då ökar trycket på Moderaterna att inte göra upp med Socialdemokraterna för då kommer man ha SD på sin högerflank som kritiserar.

Risk att regeringen spricker

Samtidigt har S liknande bekymmer. Om de närmar sig M, som i sin tur närmar sig SD, då kan nog regeringen spricka, tror Jonas Hinnfors.

– Regeringsfrågan är viktig för regeringspartierna. Gränsen är nog nådd för Miljöpartiet om Socialdemokraterna skulle göra upp med de andra om en striktare migrationspolitik och inte minst är det volymfrågan som har varit svår att komma runt.

När samtalen nu brutit samman är man tillbaka på ruta ett, menar Jonas Hinnfors.

– Nu får de olika konstellationerna se om de kan göra upp. Det kan bli så att det blir förslag i riksdagen, ingen uppgörelse på pappret, men överenskommelser som värker fram i riksdagen. Det kan komma motioner om volymmål, om familjeåterförening, sedan får man se hur riksdagen röstar.

Statsvetaren Jenny Madestam vid Södertörns högskola är förvånad över att Moderaterna och Socialdemokraterna inte lyckats komma överens i migrationssamtalen.

– Jag trodde det skulle vara möjligt att hitta en lösning eftersom det också finns starka incitament för alla partier att komma överens. Men då är det troligen så att Miljöpartiet trycker hårt på Socialdemokraterna, säger Jenny Madestam, docent i statsvetenskap.

"Stort nederlag för S"

Hon kallar också de havererade förhandlingarna för "ett stort nederlag för Socialdemokraterna", som hon tycker haft mest att vinna på en uppgörelse. Men hon menar att även de tidigare Allianspartierna har ett intresse av att lägga den svåra migrationsfrågan till handlingarna.

– De behöver liksom Socialdemokraterna visa att man vill fatta beslut om en mer restriktiv politik än den som var innan den här tillfälliga lagen, säger Jenny Madestam.

Däremot har hon svårt att bedöma hur framtidsutsikterna är för en uppgörelse efter dagens besked.

– Det kan vara en del av spelet. Att Moderaterna går ut och säger att Socialdemokraterna lyssnar för mycket på Miljöpartiet, det är ett strategiskt val. Väljarna vill ha en mer restriktiv politik, så man vet att man har opinionen med sig, säger Jenny Madestam.

Kan bli vinst för MP

Förra veckan var det frågan om ett volymmål för flyktingmottagandet som hotade att spräcka regeringssamarbetet.

– Det verkar som att S har svängt lite och lämnat möjligheten för MP att stanna kvar och hålla ihop regeringen, säger statsvetaren Niklas Bolin, docent vid Mittuniversitetet, som skrivit flera arbeten om Miljöpartiet.

TT: Är de brustna förhandlingarna en framgång för MP?

– Om det innebär att vi inte får ett volymmål eller ett liknande tak för antalet asylsökande som vi ska ta emot i Sverige så slutar det kanske med en vinst för MP. De har alltid sagt att det strider mot asylrätten att sätta upp ett sådant tak, säger Bolin.

Samtidigt finns en majoritet i riksdagen för ett sådant mål. Och den frågan kommer i allra högsta grad leva kvar som en politisk stridsfråga.

– Det finns en alltför stor klyfta mellan de olika sidorna. S har försökt balansera däremellan men inte lyckats. I dagsläget är det svårt att se att M kan nå en överenskommelse där den här frågan inte finns med, säger Bolin.