Fortsatt smittspridning i Melbourne

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2020-07-08

Delstaten Victoria i Australien fortsätter att rapportera relativt många nya coronafall. På grund av det pågående utbrottet införs nu hårdare restriktioner i delstaten och dess huvudstad Melbourne.

Men det är inte något som är aktuellt för resten av Australien säger landets premiärminister Scott Morrison.

Daniel Andrews, premiärminister i delstaten Victoria, säger att man under det senaste dygnet har haft 134 nya bekräftade fall, 75 av dem kopplas till de hyreshus i Melbourne som har satts i strikt karantän.

Nära 30 000 personer i delstaten har testats under dygnet, totalt har över en miljon coronatester utförts i Victoria sedan årsskiftet.

Kilometerlånga köer

Vid midnatt lokal tid stängdes gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales. Och under morgonen har köerna ringlat kilometerlånga av dem som kunnat korsa delstatsgränsen tack vara undantag i bestämmelserna. Myndigheterna har redan tillåtit undantag för cirka 50 000 personer, främst på grund av arbetsskäl.

Samtidigt har många börjat hamstra varor från butikerna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Livsmedelskedjan Woolworths har återinfört gränser för hur mycket pasta, grönsaker och socker varje kund får köpa i delstaten.

Det har även signalerats från New South Wales håll om skärpta restriktioner och invånare som bor på New South Wales-sidan nära Victoriagränsen uppmanas att inte resa till andra delar av delstaten.

– Vi befinner oss i en högrisksituation och jag vill inte se det goda arbete som vi gjort i New South Wales omintetgjort. Om myndigheterna måste vidta ytterligare åtgärder kommer vi att göra det, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

"Vi är alla Melbournebor"

Landets premiärminister Scott Morrison säger vid en presskonferens att det just nu inte är aktuellt att återinföra hårdare restriktioner över hela landet.

– Naturligtvis finns alltid risken att det (som händer i Melbourne) kan hända i andra städer och varje steg tas för att försöka förhindra det, där det är möjligt. Men just nu är vi alla Melbournebor. Vi är alla Victoriabor eftersom vi alla är australier och det är där utmaningarna finns just nu, säger han

PODD Om resor i coronatider

Med Aftonbladets Gustaf Tronarp.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen