Moderatens drag efter pistolen på skolan

Av: Felix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:
”Vi vill inte trissa upp stämningen såklart”, säger Fredrik Ahlstedt, (M).
”Vi vill inte trissa upp stämningen såklart”, säger Fredrik Ahlstedt, (M).

NYHETER

Efter onsdagens grova vapenbrott på Tunabergsskolan i Uppsala vill nu moderaten Fredrik Ahlstedt göra det svårt för den som tar med sig vapen i fortsättningen.

– Vi har pratat om det länge och vi tycker att det är viktigt att titta på hur vi kan öka säkerheten och få bort vapen från skolorna. Men vi vill inte trissa upp stämningen såklart, säger han.

Det var två pojkar, yngre än 15 år, som i onsdags höll på med ett vapen inne på skolan. Källor inom polisen uppgav då för Aftonbladet att en lärare hade lyckats avväpna den ena eleven innan polisen kom till platsen.

 Nu vill Moderaternas kommunalråd i Uppsala,Fredrik Ahlstedt, se särskilda insatser för att ingenting liknande ska kunna ske igen.

– Vi tycker att det varit så många olika incidenter på så många skolor och vi vill titta vidare på hur vi kan öka säkerheten och tryggheten på Uppsalas gymnasie- och högstadieskolor. Det handlar om att skapa bättre säkerhet för både de som jobbar på skolorna och de som går i skolan, säger kommunalrådet Fredrik Ahlstedt, (M), till SVT.

Tveksamt men intressant

De vill nu fåt till en utredning för att se om det är möjligt att installera metalldetektorer i kommunens grund- och gymnasieskolor. Liberalerna har en tveksam inställning till åtgärden. Men menar att det kan vara intressant att utreda.

– Jag säger inte nej men är tveksam. Jag tycker att vi ska tänka på vad det skickar för signaler till alla våra elever om huruvida skolan är en trygg plats eller inte. Det här är en drastisk åtgärd och kräver eftertanke så att man vet om det är den bästa åtgärden för att skapa trygghet eller inte, säger Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden, till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE