38-åringen kan göra sensation – som yngst och homosexuell

Pete Buttigieg kan ställas mot Trump i nästa presidentval

Uppdaterad 2020-02-07 | Publicerad 2020-01-30

OSCEOLA, IOWA. När han ska kliva upp på podiet presenteras Pete Buttigieg som USA:s nästa president.

Skulle det bli så vore det en första klassens sensation.

Han skulle inte bara med sina 38 år bli den yngsta presidentkandidaten utan också den första homosexuella.

Han visar stolt upp sin giftasring för åhörarna som alla brister ut i jubel.

I samlingslokalen i den lilla orten Osceola är han bland vänner. De som kommit hit är nästan alla demokrater. Men frågan är om USA som helhet skulle vara moget för en homosexuell president när man inte ens så här långt varit beredd att välja en kvinna.

Men åldern är en minst lika viktig faktor när det gäller Pete Buttigiegs chanser att först få partiets nominering och sedan lyckas slå Donald Trump. Amerikaner brukar välja äldre kandidater med stor erfarenhet av politiken eller näringslivet.

Pete Buttigiegs största merit är att ha varit borgmästare i staden South Bend i Indiana. Han påpekar också gärna att han tjänstgjort under sju månader i den amerikanska armén i Afghanistan.

Demokraternas Pete Buttigieg talar i den lilla orten Osceola, Iowa.

Kanske är det hans relativa ungdom som gör att Buttigieg uppträder mer ödmjukt än någon av de andra demokratiska kandidaterna.

Ändå ligger han klar fyra bland demokraterna nationellt och i Iowa finns det vissa opinionsmätningar som placerat honom som vinnare.

Snällaste kandidaten

Det finns absolut inget konfrontativt över honom och under hela tiden han talar ser han ut att ha ett leende på läpparna. Han gör intrycket att vara den snällaste kandidaten av alla.

Bortsett från Donald Trump talar han inte illa om någon. Och det elakaste han har att säga om Trump är följande.

– Tänk er den första morgonen solen går upp över USA och Donald Trump inte längre är president. Visst vore det skönt att lämna kaoset bakom sig och slippa Trumps twittrande? Att känna att man slår på tv:n utan att blodtrycket rusar i höjden.

Publiken jublar och applåderar.

Annars är Buttigiegs budskap det rakt motsatta. Han pratar mycket om att man måste visa respekt även för sina politiska motståndare. Att det måste bli ett slut på alla invektiv och elakheter mellan politiker. Hur nästa president måste kunna ena landet.

Röstade på Trump

Alyson Lamastes jobbar på bank och har aldrig tidigare varit på ett politiskt möte. Men efter att ha följt Buttigieg i medierna bestämde hon sig för att komma hit.

– Jag är imponerad av att han lägger tid på att möta oss väljare i en så här liten ort, säger hon. Jag gillar också hans politiska budskap, att det måste bli ett slut på osämjan mellan amerikaner.

Detta säger hon trots att Alyson i det förra presidentvalet röstade för Donald Trump.

– Jag tyckte det vare rätt då när alternativet var Hillary Clinton. Men jag tror det vore skadligt för landet om Trump fick sitta fyra år till. Han river upp för mycket hat mellan människor.

Hon tror att Buttigieg trots sin ungdom skulle kunna ge Trump en match.

Höja minimilönen

Shari Stark, 70 år, är här därför att några frivilliga kampanjarbetare kom och knackade på hennes dörr.

– Framförallt gillar jag att han vill höja minimilönen, säger hon.

Är inte du pensionär, undrar jag förvånat?

– Hell no! Min pension är så låg att jag måste fortsätta jobba som kock på en grillrestaurang.

Shari Stark (till vänster) och Alyson Lamastes (mitten) hälsar på Pete Buttigieg.

Har likadana kläder – varje dag

Buttigieg håller ett ganska kort tal innan han inbjuder publiken att ställa frågor om vad som helst. Åhörarna sitter på fyra sidor om kandidaten som står i mitten. Det enda som finns på scenen är en ensam pall på vilken det står en termosflaska som Buttigieg då och då tar en klunk ur.

Han är som alltid klädd i en vit skjorta och en blå slips. Det har blivit något av en uniform som förknippas med honom. Håret är kortklippt och ligger perfekt. Han ser ut som en mycket proper ung man. En del skulle säkert säga tråkig.

Lätt generad berättar Buttigieg att han tycker det är skönt med rutinen att ha likadana kläder varje dag.

– Då kan jag ägna min tankemöda åt annat än vilka kläder jag ska ha på mig, säger han och river ner nya skratt.

”Väljare frågar mig ständigt hur jag uttalar mitt efternamn”

Väggarna i lokalen är tapetserade med skyltar där det står "Pete 2020". Hans efternamn, som härstammar från Malta, anses vara så krångligt att det är omöjligt att användas i kampanjmaterial.

Buttigieg skämtar själv om saken.

– Väljare frågar mig ständigt hur jag uttalar mitt efternamn. Men när jag träffar dem igen efter några månader har de glömt hur det ska uttalas.

Buttigieg anses befinna sig i mittfåran bland de demokratiska kandidaterna. Ändå framstår han på många sätt som progressiv för att vara amerikan.

Han pekar utan tvekan ut klimathotet som den största frågan och lovar att hans första politiska beslut blir att föra USA tillbaka till Parisavtalet.

En man i publiken undrar varför just Buttigieg anser sig särskilt lämpad att slå Trump. Det märks att det är en fråga kandidaten är van vid.

– Amerikanerna brukar rösta på en president som är raka motsatsen till den sittande, säger han och pekar indirekt på sig själv. Publiken fattar galoppen och skrattar.

Och rent personlighetsmässigt är det faktiskt svårt att tänka sig en större kontrast till Trump är just Pete Buttigieg.

Det vore ändå en sensation om det räckte för att bli nominerad till demokraternas presidentkandidat. Han har dock goda förutsättningar att få ett bra resultat i Iowa och det brukar ge kandidater en skjuts framåt.

Aftonbladets Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats i Iowa.

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen