Polisens varning: ”Brott mot barn kommer öka”

Publicerad 2020-04-22

Regionpolischef Carin Götblad.

Polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal av barnmisshandel i regionen under coronakrisen.

En förmodad effekt av att många barn hålls hemma från skolorna.

– Vi är ganska övertygade om att det inte är mindre våld inom familjerna nu än tidigare, däremot minskar anmälningarna i skolorna när allt fler barn tvingas stanna hemma, säger Carin Götblad.

Statistiskt sett har antalet anmälningar om brott mot barn har minskat med hela 17,4 procent inom Region Mitt, jämfört med samma period förra året. Men Regionpolischef Carin Götblad tror inte att siffrorna berättar hela sanningen.

– Vi är ganska övertygade om att det inte är mindre våld inom familjerna nu än tidigare, däremot minskar anmälningarna i skolorna när allt fler barn tvingas stanna hemma, säger Carin Götblad.

– Vi har pratat med andra länder, bland annat Kina, där man ligger före Sverige och där har man tyvärr sett en eftersläpning av den här typen av brott, att det istället ökar efteråt. Dessutom finns det ett stort mörkertal.

Vad beror det på tror du?
– Barn har svårt att själva berätta när de far illa, och just av den anledningen är det extremt viktigt att personer runt dessa barn – som till exempel vänner, grannar och kollegor är extra uppmärksamma i dessa tider. Framförallt om man vet att det handlar om en riskfamilj.

Regionpolischef Carin Götblad

Ökning av pedofilbrott

Carin Götblad varnar också för att nätpedofiler utnyttjar coronakrisen.

– Många barn är hemma med anledning av de nya rekommendationerna, och många tillbringar tid framför dator, telefon eller surfplattor, och det utnyttjar tyvärr pedofilerna.

Hur går de till väga?
– Från början kanske man lockar med 200 kronor om barnet tar en bild på sin fot exempelvis, men sedan blir det betydligt värre.

Hur bör man som förälder agera?
– Prata med dina barn, fråga vad de gör på nätet. Det viktigaste är att berätta för barnet att det aldrig någonsin är deras eget fel.

Därför ökar antalet narkotikabrott i Uppsala

Sett till hela landet minskar antalet narkotikabrott, men i Uppsala ser man tvärtemot en ökning.

– Under hela våren har vi jobbat extremt hårt med riktade insatser mot just narkotika, inte minst inom Rimfrost, vilket innebär att många fler grips i Uppsala.

Varför tror du att antalet brott minskar totalt sett?
– Brottsligheten är beroende av att resten av samhälle fungerar, men när krogar stänger och nöjesevenemang ställs in begränsas också de kriminellas möjligheter, säger Carin Götblad som räknar med allt fler uppgörelser mellan gängen.

– Vi ser ingen nedgång när det gäller den organiserade brottsligheten. Däremot tvingas de hitta andra vägar till pengarna, vilket gör att vi misstänker att det kan bli konflikter och uppgörelser mellan gängen när pengarna ska drivas in.

PODD Så strider USA om coronaviruset

I nyhetspodcasten Aftonbladet Daily pratar vi med SvD:s Malin Ekman om det politiska läget i landet, och om hur det är att bo i New York.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen