Anklagas för sekretessbrott – riskerar avsked

TT

Publicerad 2020-04-24

Enligt en skånsk kommun har tre anställda olovligen tittat på dokument som handlar om en treårig pojke, som blev omhändertagen redan som bebis. Nu riskerar de avsked. Arkivbild.

En skånsk kommun vill avskeda tre anställda som anklagas för sekretessbrott. Enligt kommunen har de olovligen tittat på dokument som handlar om en treårig pojke, som blev omhändertagen redan som bebis.

Tidigare i vår fanns planer på att låta pojken flytta tillbaka till sin biologiska pappa, trots att far och son bara haft begränsat umgänge under de år pojken har bott i ett familjehem. Kommunen har sedan rivit upp det beslutet.

Fallet har fått stor uppmärksamhet, först i Dagens Nyheter och sedan i flera andra medier. I början av april kontrollerade ledningen vilka som loggat in i akten om pojken och det ledde till en lex Sarah-anmälan om misstänkt sekretessbrott.

Till en början misstänktes fyra anställda, rapporterar HD/Sydsvenskan. Men när det gäller en av dem har misstankarna avskrivits eftersom den personen haft yrkesmässiga skäl att ta del av dokumenten om pojken. De övriga tre vill kommunen avskeda. Fackliga förhandlingar pågår.

Ansvarig verksamhetschef befarar att de anställdas agerande ska skada den omhändertagna pojken.

– Det handlar om rättssäkerheten för den enskilde individen, säger verksamhetschefen till tidningen.

Följ ämnen i artikeln