Tre döda när militären bröt blockad i Bolivia

TT-AFP

Uppdaterad 2019-11-20 | Publicerad 2019-11-19

Boliviansk militär bevakar bränsleverket i El Alto efter att ha brutit den blockad som anhängare till Evo Morales inledde förra veckan.

Tre anhängare till förre presidenten Evo Morales dödades och 30 skadades när militären bröt upp en blockad av ett bränsleverk i bolivianska El Alto, uppger Bolivias ombudsman för mänskliga rättigheter.

– Vi kommer att be myndigheterna om en utredning, säger en talesperson för ombudsmannen och tillägger att två av offren sköts till döds.

Morales anhängare blockerade bränsleverket förra veckan, i protest mot vad de kallar en kupp från interimspresidenten Jeanine Áñez, vilket resulterat i omfattande bränslebrist i närliggande La Paz.

Bolivias armé säger i ett uttalande att "vandaler" attackerat och delvis demolerat bränsleverket med "kraftfulla sprängämnen".

Dödsfallen innebär att totalt 27 personer mist livet i oroligheterna som inleddes med det omstridda valet den 20 oktober, enligt siffror från människorättsorganet IACHR som är knutet till den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS.

Från sin exil i Mexiko, där han beviljades exil efter att militären uppmanat honom att avgå, fördömde Evo Morales att interimsregeringen "i stil med militära diktaturer återigen dödar mina bröder och systrar i El Alto, som gör fredligt motstånd mot kuppen och kämpar för att försvara livet och demokratin".

ANNONS