Malmöföretag samlar in miljoner – till samlingsalbum

Serieklassikern Kalle & Hobbe ska ges ut på nytt

Uppdaterad 2020-05-26 | Publicerad 2020-05-19

Johan Kimrin på Apart förlag ska ge ut Kalle & Hobbe på nytt.

Alla seriestrippar med Kalle och Hobbe ska ges ut på svenska.

Bakom initiativet ligger ett Malmöföretag som redan samlat in 1,5 miljoner kronor via Kickstarter.

– Det är en Tupac-Biggie-fejd mellan Malmöförlagen, säger förlagsredaktör Johan Kimrin om siktet på ett nytt rekord.

Den tecknade serien Kalle och Hobbe känner många nog igen från seriespalten i dagstidningarna. När serien om sexåriga Kalle och hans tygtiger Hobbe var som störst publicerades seriestrippen i mer än 2 400 dagstidningar runt om i världen.

Då serien i höst fyller 35 år har Malmöförlaget Apart Förlag beslutat sig för att ge ut en samlad utgåva med alla Kalle och Hobbe-strippar på svenska. Någonting som aldrig gjorts tidigare.

För att finansiera projektet med de 3 155 stripparna använder förlaget sig av crowdfunding via Kickstarter.

En miljon – på ett dygn

Drömmen om att släppa en box med den kompletta samlingen föddes redan 2014. Men det var först efter att de haft den mest inkomstbringande crowdfundingen i Sverige, insamlingskampanjen med Valhall från 2018 genererade knappt 2,5 miljoner kronor, som arbetet tog fart.

– Det blev en betydligt större succé än alla räknat med. Då ringde licensgivaren för Kalle och Hobbe och frågade om vi skulle köra, säger Johan Kimrin, förlagsredaktör.

Kampanjen kunde till slut dra igång på Kickstarter i fredags och på mindre än ett dygn hade de dragit in mer än en miljon kronor.

– Vilket var ganska sjukt, måste jag säga. Vi hoppades lite på det men man kan inte räkna med att det ska gå bra. Det är bara till att tacka alla som verkar gilla Kalle och Hobbe lika mycket som vi, säger Johan Kimrin.

Kalle och Hobbe-stripparna tecknades 1985–1995.

Sikte på rekord

Kostnaden för att tillverka boxen beräknas landa på över en miljon kronor, vilket var ungefär vad tryckkostnaderna låg för på Valhallboxen 2018. För att finansiera det hela ses en crowdfundingkampanj därför som det bästa alternativet.

På måndagseftermiddagen hade kampanjen dragit in närmare 1,5 miljon kronor och backades av mer än 900 köpare.

– Valhall drog in 2,5 miljoner så det hade varit kul att slå den såklart. Det har alltid varit lite av hemlig dröm.

”En Tupac-Biggie-fejd”

Platsen som den mest backade, och mest inkomstbringande, kampanjen övertogs nyligen av ett annat förlag med Malmökoppling, Fandrake som ska ge ut en nyutgåva av brädspelet Drakborgen. En insamling som hittills dragit in närmare 2,8 miljoner kronor.

Två rekord som Johan Kimrin drömmer om att återta.

– Nu är väl kampen mot dem. Det är en Tupac-Biggie-fejd mellan Malmöförlagen.

Samlingsutgåvan kostar 1 499 kronor under kampanjen men kan komma att bli dyrare för framtida backare, om produktionskostnaderna ökar.

Kalle och Hobbe kretsar kring pojken Kalle och hans tygtiger Hobbe.