Oförutsägbar Dorian närmar sig land

Av: Matilda Wennerholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Med vindar på uppemot 60 meter per sekund närmar sig orkanen Dorian Bahamas. Ovädret är uppgraderat till en kategori fyra på den femgradiga orkanskalan.

– En extremt farlig storm, twittrade president Trump på fredagen.

Bahamas nordöstra öar har människor börjat evakuera inför att orkanen Dorians spås dra in över önationen natten mot söndagen.

– Sedan kommer det gå utför när orkanvindarna förväntas svepa in efteråt, säger Basil Dean, biträdande direktör för Bahamas meteorologiska myndighet till CNN.

På ön Grand Bahama stängde flygplatsen på fredagskvällen lokal tid och enligt den nuvarande prognosen kommer den inte öppna förrän i mitten av nästa vecka. Orkanen riskerar orsaka allvarliga skador på de runt 700 öar som utgör Bahamas, innan den drar vidare mot USA.

1 av 3 | Foto: AP
Orkanen Dorian närmar sig USA:s östkust.

Oförutsägbar kurs

Det är med oförutsägbar kurs som Dorian sedan styr vidare mot USA. Ovädret förväntades drabba Florida värst, men nu ser den ut att slå hårdast mot delstaterna norr om solskensstaten.

– Det har skett en betydande förändring under natten i prognosen gällande Dorian efter tisdagen, skrev USA:s nationella orkancenter på lördagen.

Det betyder dock inte att Florida kommer att skonas av stormen, som kan byta kurs igen. Och invånarna har förberett sig inför ovädret. Boende längs kusten i delstaten har bunkrat förnödenheter och flera bensinstationer uppger att bränslet sålt slut.

– Vi funderar på evakueringar i Florida, men det är lite för tidigt. Vi kommer förmodligen att ta det beslutet på söndag, sade president Trump på fredagen.

”Kan påverkas katastrofalt”

Flera miljoner människor kan påverkas av orkanen. Både i Georgia och i delar av Florida har ett nödläge utlysts inför Dorians ankomst. President Trump varnade för orkanen på Twitter.

– En extremt farlig storm, skrev Trump på fredagen.

Georgiaguvernören Brian Kemp skriver att invånare längs USA:s sydöstra kust "potentiellt kan påverkas katastrofalt" av ovädret.

Publicerad:

LÄS VIDARE