Tropisk natt på många platser: ”Ovanligt”

Sofia Sundström/TT

Uppdaterad 2019-09-02 | Publicerad 2019-09-01

Elva platser i landet har haft en tropisk natt – och under söndagen kan det komma att bli ett nytt värmerekord för september månad.

Samtidigt finns risk för kraftigt regn och åska i delar av landet.

Sommaren sjunger på sista versen och snart är hösten här. Aftonbladet lät läsarna chatta om vad som är det bästa med hösten. Här kan du läsa chatten i efterhand – och kanske få lite inspiration?

  • Niklas Ornerud
    1 sept 2019

    Tack för alla härliga höstdrömmar!

    Nu sätter vi punkt för den här chatten och hoppas att alla får en underbar 1 september.

  • 1 sept 2019

    Att man kam börja planera julen, köpa julklappar, lyssna på julmusik redan i september , baka och pyssla, virka grytlappar

    Äntligen
  • 1 sept 2019

    Att det kommer bli strömlöst i stockholm pga att allt ska laddas, elcyklar, telefoner, bilar, snälla Greta, kom hem och rädda oss!

    El
  • 1 sept 2019

    Varför har Stockholm aldrig oväder på sommaren? Åskar och blixtrar i hela Sverige, förutom här.

    Chris
  • 1 sept 2019

    Hösten kan vara fin om det är sol o blå himmel o röda o gula löv... o det är väl fram till slutet oktober sen väntar bara elände... mörker kyla snö...usch o fy!!!När jag blir pensionär blir det flytt söderut.

    Magnus Hugosson

En tropisk natt har uppmätts vid elva väderstationer i Sverige natten mot söndagen: Karlskrona, Malmö, Utklippen, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Harby och Skurup.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på är den 5 september, det skedde 2002 på Norra Ölands udde.

En tropisk natt så här sent på säsongen är ovanligt, enligt SMHI.

”Finns fortfarande möjlighet”

Även delar av Svealand och Norrland har haft höga temperaturer under natten, och värmen väntas hålla i sig under början av söndagen.

I östra Götaland kan det komma att bli nytt värmerekord för september månad under söndagen. Det nuvarande rekordet för september är 29,1 grader och sattes i Stehag i Skåne 1975.

– Det finns fortfarande möjlighet, men det hänger mycket på de skurar som just nu ligger över de östra delarna av Götaland, hur snabbt de kommer att röra sig bort mot Smålandskusten och Östergötland, säger Alexandra Olsson.

Stora delar berörs

Den varma, fuktiga luften som befinner sig över Sverige väntas ställa till det på andra sätt. Svalare luft västerifrån är på väg, och när de krockar bildas åska och kraftiga skurar som kan skapa problem med vattensamlingar på vägarna.

– Vi har de här riskerna utfärdade för norra delarna av Götaland och stora delar av Svealand, även efter Jämtlands län och Gävleborgs inland. Det är stora delar av landet som kommer att beröras av kraftigt regn och kanske tidvis också kraftig åska, säger Alexandra Olsson.