Ryssland vill se Trump – Kina föredrar Biden

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2020-08-07

USA:s president Donald Trump, till höger, och Demokratiska partiets utmanare Joe Biden.

Både Ryssland och Kina försöker påverka det amerikanska presidentvalet i november. Men stormakterna föredrar olika kandidater. Det säger William Evanina som leder den amerikanska kontraspionagemyndigheten NCSC och är högste ansvarig inom underrättelseväsendet för frågor om valpåverkan.

"Vi gör bedömningen att Kina föredrar att president Trump – som Peking ser som oberäknelig – inte blir omvald", säger Evanina i ett uttalande.

Han nämner stängningen av Kinas konsulat i amerikanska Houston, ordkriget kring coronapandemin och oenigheten kring Hongkongs status som skäl till att Kina vill se Donald Trump förlora.

"Kina har expanderat sitt inflytande inför valet i november 2020 för att påverka det politiska klimatet i USA", säger Evanina och tillägger att "Peking anser att alla dessa ansträngningar kan påverka presidentvalet".

Ryssland försöker också påverka – men enligt Evanina i motsatt riktning, med udden riktad mot Demokratiska partiets utmanare Joe Biden.

"Ryssland använder en rad åtgärder för att i första hand svärta ned den tidigare vicepresidenten Biden och vad landet ser som ett anti-ryskt 'etablissemang'", säger underrättelsechefen.