Lungsjuke Emil nekades andningsskydd på Ica

Uppdaterad 2020-03-14 | Publicerad 2020-03-13

26-årige Emil Sjöberg jobbar som kassabiträde på Ica. Han har en kronisk lungsjukdom som innebär att han kan dö av covid-19. Trots det blev det nej när han bad om att få bära andningsskydd.

– Det är en fråga om liv och död för mig. Det finns säkert fler som befinner sig i samma situation i Sverige, säger Emil Sjöberg.

När Aftonbladet kontaktar butiken ändrar de sin policy – Emil får bära mask.

Emil Sjöberg

De senaste veckorna har varit stressiga för Emil Sjöberg. Eftersom han har en kronisk lungsjukdom och under 2016 drabbades av tre totala lungkollapser är han mycket orolig för att smittas av det nya coronaviruset.

Då riskerar han att bli allvarligt sjuk och kanske dö.

Därför bad Emil sin arbetsgivare, på en stor Ica-butik i Stockholm, om tillåtelse att få bära andningsskydd. Han föreslog en mask – av säkerhetsnivån FFP3 – som skyddar bäraren för exponering av virus. Men Emil fick nej.

– Min chef tog inte det på allvar. Han menade att kunderna skulle bli rädda om de såg att jag hade mask på mig, säger Emil Sjöberg.

Emil tog upp frågan om andningsskydd flera gånger med sin chef – men förgäves.

– Han tyckte att jag överdrev och var konspiratorisk.

”Vill inte uppfattas som besvärlig”

I takt med att siffrorna på antalet smittade i Sverige steg blev Emil allt mer stressad. Och uppgiften om allmän smittspridning i Stockholm under tisdagen slog ned som en bomb i hans liv.

Emil brottades med motstridiga känslor.

– Jag är väldigt rädd för att bli av med jobbet. Jag älskar det och gillar verkligen mina arbetskamrater. Denna vecka skulle jag få börja att arbeta som skiftledare. Så jag vill inte uppfattas som besvärlig.

Han är också orolig för vad ett insjuknande i covid-19 kan få för följder på längre sikt.

– Jag har läst att det kan ge ärrbildningar och kroniskt nedsatt lungfunktion. Det skulle vara förödande för mig eftersom jag brinner för bergsklättring. Det är min stora passion.

 

Ändrar inställning efter Aftonbladets samtal

Först när Aftonbladet söker Emils chef för en kommentar ändrar denne sin inställning.

10 minuter efter det första samtalet till Ica-butiken säger butikschefen att Emil nu får bära ansiktsmask i kassan.

– Han får ha mask. Jag har meddelat honom det, säger butikschefen.

Hur kommer det sig att du ändrar dig nu? Har det att göra med att jag frågar om det?

– Nej. Det är för att nivån har höjts till mycket hög risk för smittspridning i samhället, säger chefen.

Hur kom det sig att du sa nej från början?

– Det blir väldigt märkligt om vi i serviceyrken bär ansiktsmask. I ett tidigt stadie insåg jag inte, som många andra, att situationen skulle bli så allvarlig som den är nu.

”Formellt inget fel”

Enligt Handelsanställdas förbund så har arbetsgivaren rätt att bestämma om klädsel och kan neka till munskydd.

– Om det gäller arbetskläder så är det arbetsgivaren som bestämmer. Så formellt gör arbetsgivaren inget fel, säger Jens Lundberg, pressekreterare Handelsanställdas förbund.

Men han menar att arbetsgivarna borde ta hänsyn till den situation som har uppstått.

– Det är ett speciellt läge med corona och många företag tar speciella hänsyn för att skydda sina anställda. Och då kanske den här arbetsgivaren skulle göra det också.

Jens Lundberg syftar på att det finns företag som låter sina anställda vara hemma med lön i 14 dagar om de har varit i riskområden. Sedan är det också viktigt att arbetsgivaren försöker hitta andra lösningar. Kanske kan någon som är i en riskgrupp tillfälligt få andra arbetsuppgifter.

– Man måste försöka hitta en lösning där alla kan känna sig trygga på sin arbetsplats.

Oklart om man får stanna hemma

Försäkringskassans pressekreterare Jonatan Ohlin förklarar att det finns möjlighet att stanna hemma med ersättning om man är smittbärare.

Men det finns ingen riktlinje för vad som gäller för personer i riskgrupper som vill vara hemma från sitt arbete.

– Det behövs ett politiskt beslut för att införa nya typer av ersättningar, säger Jonatan Ohlin.

Hans kollega Cecilia Udin öppnar upp för att det är teoretiskt möjligt att bevilja ersättning till någon ur riskgruppen – som har ett läkarintyg om att man riskerar att dö i covid-19.

– Vi får pröva det. Man har alltid möjlighet att få sin ansökan prövad från dag 15 efter att arbetsgivaren betalat sjuklön de första 14 dagarna . Det avgörs från fall till fall, säger Cecilia Udin, samordnare för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen