Regeringen slopar karensdagen i coronabudget

Maria Davidsson/TT

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-03-11

Från vänster finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson, finansminister Magdalena Andersson (S) och Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström under pressträffen om en extra ändringsbudget med anledning av det nya coronaviruset.

Karensdagen slopas och företag får anstånd med skatteinbetalningar i upp till ett år.

Men oppositionen vill efter ett krismöte med partiledarna se fler svar och snabbare beslut – bland annat hur mycket pengar sjukvården får.

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna lägger i spåren av coronakrisen fram en extra vårändringsbudget. Där ingår flera av de förslag som efterlysts av näringsliv, fack och opposition. Till exempel slopad karensdag, lättnader för företag och kompensation till kommuner och regioner.

– Vi kommer att lägga detta på riksdagens bord så snart det är möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Slopad karensdag

Karensdagen slopas omedelbart och gäller en och en halv månad framåt. För den enskilde innebär det att man får sjukersättning från första dagen vid frånvaro på grund av sjukdom. Åtgärden bedöms minska risken för smittspridning. Staten står för kostnaden på knappt 1 miljard kronor per månad.

– Det här är en väldigt viktig signal. Är man sjuk ska man stanna hemma för att stoppa smittspridningen, samtidigt är det så att är man frisk då ska man gå till jobbet – för vi behöver arbetskraft, inte minst i sjukvården och äldreomsorgen, säger Magdalena Andersson.

Företag får samtidigt anstånd med att betala in arbetsgivaravgift och de anställdas preliminärskatt i upp till ett år, för belopp som motsvarar två månader.

Förslaget om korttidsarbete, ett slags krisavtal för att förhindra stora varsel, föreslås träda i kraft den 1 maj.

Stärka 1177

Staten kompenserar dessutom kommuner och regioner med cirka 1 miljard kronor för de extraordinära åtgärder som behöver vidtas med anledning av coronaviruset, exempelvis för att säkra bemanningen av 1177 Vårdguiden.

I runda slängar kostar den extra tilläggsbudgeten tre miljarder kronor i ökade statliga utgifter och därtill tiotals miljarder kronor på intäktssidan i form av skatteuppskov.

– Vi förbereder naturligtvis och står beredda att vidta ytterligare åtgärder om det skulle krävas, säger Magdalena Andersson.

Moderatledaren Ulf Kristersson hade inför ett möte med alla partiledare som krav att regeringen skulle begränsa allmänna sammankomster, ett beslut som fattades senare under onsdagen.

– Min bild är inte att partierna är oense om att smittspridningen måste bekämpas till varje pris. Däremot efterlystes snabbare beslut. Det är nog lite många som samordnar och samverkar just nu och lite få som beslutar, sade Kristersson.

Inga symbolhandlingar

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill ha besked om "mycket mer pengar till sjukvården".

– Jag tycker det är viktigt att vi gör sådant som verkligen har effekt på smittspridningen. Vi ska inte göra symbolhandlingar, sade Sjöstedt efter mötet med partiledarna på onsdagen.

Regeringens samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna har varit med och tagit fram den extra budgeten. L-ledaren Nyamko Sabuni anser att regeringens beredskap är god och att myndigheterna verkar få det stöd och lagrum de behöver. Men hon önskar att Folkhälsomyndigheten framöver pekar med hela handen och att övriga myndigheter följer efter.