New Orleans förvandlades till superspridarfest

Trump skriver under katastrofpaket värt över 20 000 – miljarder

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljoner människor från hela världen festade på New Orleans gator under de enorma Mardi gras-festligheterna.

Sen exploderade coronaspridningen.

– Människor fångade inte bara pärlhalsband, de fick covid-19, säger Rebekah Gee vid Louisiana State University.

Nu har USA klubbat igenom ett corona-krispaket för drygt 22 000 miljarder kronor.

Den årliga jättefesten i slutet av februari lockar människor från hela världen. Under själva Mardi gras och veckorna innan flockas miljoner människor New Orleans för att dricka alkohol, dansa på gatorna och fånga pärlhalsband som kastas från balkongerna på Bourbon street.

Årets baksmälla kan visa sig vara den värsta någonsin.

– Det verkar vara så att viruset var på plats redan när folkmassorna samlades för Mardi gras och det kan ha förvandlats till ett superspridarevenemang, säger Gary Wagner vid University of Louisiana i Lafayette till Washington Post.

Miljoner människor deltar i festligheterna.
Foto: AP
Miljoner människor deltar i festligheterna.
Foto: AP
Många smittades av coronaviruset under festligheterna.

Hans analys av smittspridningen visar att New Orleans-områdets spridning de första två veckorna är den snabbaste hittills. I världen, skriver Washington Post.

Många smittade

I staten har i dagsläget 2 305 fall bekräftats och 83 människor har dött. Invånarna befinner sig nu under strikta order om att hålla sig hemma och i princip allt utom matbutiker och apotek hålls stängt.

Foto: AP
Nu är Bourbon street i New Orleans öde.

Värsta smittoppen beräknas nås runt 8 april enligt myndigheternas prognoser. Då förväntas vården i Louisiana vara 1 436 intensivvårdsplatser kort.

I tisdags utlyste president Donald Trump katastroftillstånd i Louisiana för att kunna frigöra federala resurser till området som blivit en ”corona hotspot”, skriver Washington Post.

Kan bli värre än Wuhan

En annan ”hotspot” för coronaspridningen i USA är staten New York.

Området står för 40 procent av alla dödsfall i landet och under fredagen rapporterades att staten har 519 coronadödsfall, skriver New York Times.

44 600 personer är bekräftat smittade och det senaste dygnet har 7 300 nya fall rapporterats in från staten. Fler än 25 000 av dessa kommer från New York City.

”Vi sörjer de 519 New York-bor som förlorats till det här onda viruset” twittrar guvernör Andrew Cuomo och fortsätter:

”Tyvärr förväntar vi oss att den siffran kommer att stiga eftersom patienter som vårdats i respirator i veckor går under. Vi kommer fortsätta kämpa för att rädda varje liv vi kan.”

Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer läget i New York bli värre än ursprungsutbrottet i kinesiska Wuhan och det värst drabbade området i världen hittills, regionen Lombardiet i Italien, skriver New York Times.

Närmare 100 000 amerikaner har bekräftats vara smittade och över 1 500 människor har dött.

Nytt stort krispaket

Under fredagen skrev president Donald Trump under ett krispaket som ska ge över 19 000 miljarder kronor i stöd i kampen mot coronaspridningen.

”Jag har just skrivit under Cares act, det enskilt största ekonomiska stödpaketet i Amerikas historia – dubbelt så stort som det största som genomförts” twittrar presidenten:

”Det här kommer leverera stöd som omgående behövs till vår nations familjer, arbetare och företag”.

Bland annat innehåller katastrofpaketet direkta utbetalningar till privatpersoner. De allra flesta som har en årsinkomst på cirka 740 000 kronor eller mindre får en engångsutbetalning på nästan 12 000 kronor. Familjer får knappt 5 000 kronor per barn, skriver TT.

För personer med högre årsinkomster blir utbetalningen lägre och de som tjänar över cirka 980 000 kronor får inget alls. Totalt har över 2 900 miljarder kronor avsatts för dessa kontantinjektioner.

Under dagen har presidenten utnyttjat en nödlagar till att tvinga biltillverkaren General Motors att börja tillverka respiratorer, skriver Reuters. Han har också hotat att tvinga Ford till samma sak.

”Vi samlar regeringens och samhällets fulla kraft för att besegra viruset. Tillsammans kommer vi härda ut, vi kommer klara det och vi kommer att VINNA” twittrar Trump efter att krispaketet var klart.

Publicerad: