Efter mordet på Gert-Inge: Likadan Volvo jagas efter annat försvinnande

Två internationellt efterlysta män jagas

Uppdaterad 2019-10-05 | Publicerad 2019-08-16

Två män misstänks ha mördat Gert-Inge Bertinsson, 70, och försvunnit med hans Volvo XC 90.

Nu efterlyser polisen en exakt likadan bil efter att en 80-årig man försvunnit i Västerbotten.

– Polisen i region Syd och region Nord har kontakt och utvecklar information mellan varandra, säger Robert Loeffel, presstalesperson.

70-årige Gert-Inge Bertinsson hade varit försvunnen i nästan två veckor när han i lördags hittades misstänkt mördad i småländska Markaryd.

I samband med att han försvann 31 juli tros gärningspersonerna ha flytt med hans bil.

Polisen har i flera efterlysningar vädjat om iakttagelser av bilen, en Volvo XC 90, nyare årsmodell, som är ”ljusbrun eller ljus guldfärgad metallic”. Fordonet tros vara falskskyltat.

Tre dagar efter Gert-Inges försvinnande, den 3 augusti, anmäldes 80-årige Olle i Adak i Malå kommun i Västerbotten saknad. 80-åringen tog sig ut på en cykeltur, men är sedan dess spårlöst försvunnen.

– Vi har sökt efter honom rätt mycket och i många dagar, säger Peder Jonsson, presstalesperson på polisen i Norrland.

Nu går Norrlandspolisen ut med en efterlysning i sökandet efter Olle.

Den 1 och 2 augusti, dagarna före försvinnandet, har en likadan bil som i fallet med Gert-Inge synts i Malå kommun.

”Vill ha in fler iakttagelser och tips”

”I samband med försvinnandet i Adak har en falskskyltad Volvo av modell XC90 varit synlig i området. Den är ljusbrun men benämns troligtvis såsom champagne eller guldfärgad”, skriver polisen i efterlysningen.

Peder Jonsson, presstalesperson i polisregion Nord, har knapphändig information från ärendet.

– Jag fick bara efterlysningen av en utredare som absolut ville ha det publicerat för att få in fler iakttagelser och tips. Av någon anledning har bilen blivit intressant men jag har ingen kunskap om det eller någon annan kännedom, jag vet inte om det är en pågående förundersökning.

För lokaltidningen Norran uppger en polisutredare att att man inte ”gjort någon koppling så”.

Polisen i område Syd säger dock att man tittar på kopplingar och samarbetar mellan regionerna för att undersöka om det kan finnas något samband mellan de två fallen.

– Vi har efterlysningen liggande i landet och ser någon annan polisregion det så tar de kontakt, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Syd.

– Polisen i region Syd och region Nord har kontakt och utvecklar information mellan varandra. Men det jag kan konstatera är att vi har en förundersökning och region Nord har en förundersökning, sen följer vi varandra och ser var det hamnar.

Försökte ta ut 1 800 kronor

Två män, båda utländska medborgare, är internationellt efterlysta för mordet på Gert-Inge. De är samtidigt misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel.

En av männen är även misstänkt för bedrägeriförsök. Han ska ha använt Gert-Inges bankkort och försökt ta ut pengar från en bankomat på Fridhemsplan i Stockholm den 5 augusti, enligt misstankarna. Han försökte då få ut 600 kronor vid tre tillfällen.

Aftonbladet har utan framgång sökt åklagaren i Småland, och ansvariga utredare på polisen i Syd och Nord.

Anhöriga har godkänt för Missing People Sweden att Aftonbladet publicerar Olles namn och bild.

ANNONS