Vännerna om misstänkte mannen: ”Det verkar osannolikt”

Har begärts häktad misstänkt för stämpling till terroristbrott

Mannen som anhållits för terrorbrott är i 30-årsåldern och kommer från Kazakstan.

Tillsammans med sin fru och barn har han bott i en ort i Jämtland i flera år.

– Han är jättevänlig. Det här förvånar mig något så otroligt, säger en vän till familjen.

Mannen greps i centrala Östersund under onsdagsförmiddagen. Polisen hade fått samtal om en bilförare som betedde sig märkligt och när patrullerna kom dit greps mannen under dramatiska former.

Bosse Bäckström, 61, driver glasskiosken på torget och såg alltihop.

– Bilen körde in på torget, upp på en trottoar och var nära att köra på en papperskorg. Sedan vidare rätt in i en blomlåda av sten. Poliser stormade ut, vrålade och sprang fram med pickadoller. Det var som en amerikansk actionfilm, sa han till Aftonbladet under torsdagen.

Mannen anhölls under onsdagen för förberedelse till mord. Det skedde bland annat efter fynd i bilen, uppgav polisen.

På torsdagen kopplades Säpo in och förundersökningen togs över av Riksenheten för säkerhetsmål. Samtidigt ändrades brottsrubriceringen till stämpling till terroristbrott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänks mannen ha försökt köra över människor och in i en folkmassa i Östersund. Han utreds även för kopplingar till till terrordömde Rakhmat Akilov, som dödade fem människor i attacken på Drottninggatan 2017.

Vännerna förvånade: Har gott rykte

Vännerna i det jämtländska samhälle där mannen bor är förvånade över misstankarna.

– Han och hans fru lever ett ordnat liv med barnen. De har gott rykte och har skött alla åtaganden, säger en vän som hjälpt familjen.

Familjen kommer, enligt flera vänner, från Kazakstan. De har tidigare blivit nekade asyl i Sverige en gång, men återvänt. Totalt har de bott i det jämtländska samhället i flera år.

– De har pappren i ordning och jobbar jättehårt båda två. Han är en mjuk och vänlig människa, snäll mot både gamla och djur. Det förvånar mig något så otroligt att han är misstänkt för terrorbrott. Det verkar osannolikt, säger vännen.

”Trivdes bra på jobbet”

Enligt vännerna jobbade mannen och hans fru på samma arbetsplats. Men helt nyligen bytte mannen arbete och började jobba åt en lokal företagare. Det var den företagarens bil som mannen körde då han greps i onsdags.

– Han ville prova ett nytt jobb och trivdes bra. Jag träffade honom förra veckan och då pratade vi om det. Han vill jobba ihop pengar så att de kan få en större bostad till sig och barnen.

Vittnen har uppgett för Aftonbladet att det fanns röda dunkar i bilen när mannen greps. Vännen ser en naturlig förklaring till dunkarna.

– Han använder dem till verktyg i sitt arbete. Det är en arbetsbil.

Vännen berättar att mannen ibland ber i en moské i Östersund. Men hon säger sig aldrig ha märkt några extremistiska tendenser hos honom.

– Vi har pratat om islam och det har inte framgått något åt det hållet. Hans fru är inte muslimskt klädd och det har jag inte hört honom ha några synpunkter på. De vill bli svenskar och han vill gärna att man hjälper honom med språket.

På fredagsmorgonen begärdes mannen häktad.

Tingsrättsförhandlingarna kommer att hållas under dagen.

Publisert:

LÄS VIDARE