Tropiska nätter i söder – men snart är det över

Publicerad 2022-08-18

De senaste dygnen har nätterna varit tropiska på flera platser i södra Sverige. Och även den kommande natten kan bli en svettkladdig historia på många håll - men sen är det över för den här gången.

När temperaturen inte understiger 20 grader under hela natten kallas det för tropisk natt. Fenomenet uppstår oftast under slutet av sommaren när fuktig luft strömmar in och temperaturen i havet har hunnit bli hög.

– Vattnet fungerar som en värmereservoar. Temperaturen i vattnet ändras inte lika snabbt som i luften och vattnet blir som ett värmebatteri som hjälper till att hålla temperaturerna uppe, säger meteorolog Linnéa Rehn Wittskog vid SMHI.

Eftersom vattnet är värmebäraren förekommer tropiska nätter sällan i inlandet men kan däremot uppstå i innerstäder där gator och huskroppar magasinerar värme, enligt SMHI.

De gångna veckans nätter har varit tropiska på flera håll. Natten till måndag sjönk nattemperaturen inte under 20 grader i Skillinge, Östergarnsholm och Fårösund.

Den påföljande natten var tropisk på Ölands norra udde, i Lund, på Landsort, i Falsterbo, Visby, på Skarpö och Vinga, Svenska högarna, i Karlskrona och Halmstad, Nidingen, Skillinge, Landsort, Hoburg, Östergarnsholm, Fårösund och på Gotska sandön.

Natten mot onsdag svettades Svenska högarna, Skarpö, Stockholm (Observatorielunden), Saltsjö-Boo, Örskär, Utklippan, Söderarm och Gotska sandön.

Den gångna nattens temperaturer finns ännu inte inrapporterade hos SMHI.

– Det är inte jätteovanligt med tropiska nätter och inget konstigt den här tiden på året, säger Linnéa Rehn Wittskog.

Men den kommande natten kan bli den sista för i år som blir tropisk.

– Det kan möjligtvis bli tropiskt natten som kommer men sedan kommer svalare och torrare luft in från fredag och framåt, säger Linnéa Rehn Wittskog.

Den senast veckan har nätterna varit tropiska på flera håll i södra Sverige. Arkvibild

Följ ämnen i artikeln