Ett skratt på fel ställe förstörde allt

Publicerad 2021-09-23

GIESSEN. När CDU-ledaren Armin Laschet dyker upp på valmötet nästan en timme försenad är det med ett brett men ansträngt leende på läpparna.

Det mesta går emot honom. Han borde vara given som Angela Merkels kronprins. Istället sjunker hans opinionssiffror stadigt.

Ett skratt på fel ställe förstörde allt.

De några hundra som samlats på torget i Giessen har väntat länge. Stämningen börjar övergå från förväntansfull till irriterad.

Missnöjet dämpas något av att en funktionär iförd gul väst med ”CDU” tryckt på baksidan delar ut korvbiljetter. Också ett sätt att locka åhörare till mötet.

Kön till bratwurst-kiosken bredvid talarscenen ringlar sig snart lång.

På andra sidan står flera motståndsgrupper som samlats för att protestera mot Laschets kandidatur.

Att han kämpar i motvind märks direkt när han tar upp klimatfrågan. Han säger att det är en av Tysklands två vikligaste framtidsfrågor. Men Laschet vill gå mer försiktigt fram med utsläppssänkningarna än exempelvis De gröna.

– Vi ska nå utsläppsmålen, lovar han. Men det måste ske på ett ansvarsfullt sätt så att människor inte förlorar sina jobb.

Redan då hörs det spridda burop.

CDU-ledaren Armin Laschet jobbar i motvind. Med sjunkande opinionssiffror och bara dagar kvar till valet ska han försöka vända trenden.

Laschet tar Tysklands ståltillverkning som exempel. Om man snabbt ska sänka utsläppen måste Tyskland sluta tillverka stål. Istället måste landet då köpa sitt stål från Kina och Indien.

– Där produceras stålet med mycket större utsläpp och under mycket sämre villkor. Det blir alltså sämre för klimatet. Så är det inom en rad andra områden som exempelvis bilindustrin. Det går att minska utsläppen utan att jobben och välståndet äventyras. Ska vi ha råd med nödvändiga klimatinvesteringar måste vi ha företag som går bra och betalar skatt.

Laschet borde vara den självskrivne efterträdaren till Angela Merkel – men så kom sommarens översvämningar.

Möts av burop

Upprörda rop hörs från publikhavet. Laschet kallas hycklare och värre saker. Till en början låtsas han inte om häcklarna men mot slutet går han i svaromål från talarstolen på den tillfälligt uppbyggda scenen.

– Jag lyssnar på vad ni säger men jag har redan förklarat hur vi ska kunna minska utsläppen utan att jobben försvinner.

Miljöaktivister protesterar under Armin Laschets tal på torget i staden Giessen i delstaten Hessen.

Ett kraftfullt buande hörs. Svettdroppar syns i Laschets panna. Han vet att han bara har några dagar på sig att vända valvinden och inte heller det här valmötet går hans väg.

Han gör ett öppet och spontant intryck men budskapet går ändå inte hem.

Laschet borde vara den självskrivne efterträdaren till Angela Merkel. När han valdes till partiets kanslerkandidat i våras ledde kristdemokratiska CDU klart i opinionsmätningarna.

Men så kom sommarens översvämningskatastrof i västra Tyskland. Flera hundra människor omkom. Många förlorade sina livsverk.

När president Franz Walter Steinmeier besökte området för att hedra de drabbade stod Laschet i bakgrunden. Någon skämtade med honom. Laschets fångades på en video där han skrattade rått under presidentens sorgetal. Dessa bilder blev snart virala i Tyskland och Laschets siffror började dala.

Sedan dess verkar han inte kunna göra något rätt. Det hjälper inte att han bad om ursäkt.

Till och med när han äter glass kritiseras hans sätt.

Man brukar säga att ett gott skratt förlänger livet men det kan också förstöra en kanslerkandidatur.

Valmöte i tyska Giessen.

Ifrågasätter Scholz omdöme

Ifrågasättandet blåses även under av systerpartiet CSU vars ledare Markus Söder högst motvilligt gav upp kampen om att bli partiets kanslerkandidat. Många tycker fortfarande att CDU skulle haft större chanser om Söder fått jobbet och den öppna maktkampen mellan de två har varken hjälpt Laschet eller partiet.

Laschet tar indirekt upp kritiken när han säger att det är dags att sluta diskutera olika kandidaters för- och nackdelar:

– Nu handlar det om vilken riktning Tyskland ska ta.

Rebecka Barbir, 59, tycker att årets val är extra knepigt.

I ett försök att öka sitt eget stöd ifrågasätter han huvudmotståndaren socialdemokraten Olaf Scholz omdöme.

– Trots att han fått frågan otaliga gånger vägrar Scholz svara på om han är beredd att regera ihop med Die Linke, ett parti långt ute på vänsterkanten. En sådan röd-röd-grön regering vore förödande för Tyskland.

”Inte trovärdig”

Rebecka Barbir har hamnat på mötet av en slump. Hon hade dagen fri och tänkte sätta sig vid torget och kolla på folklivet. Istället hamnade hon mitt i ett valmöte.

– Jag har ännu inte bestämt vem jag ska rösta på så i och för sig var det bra. Jag tycker inte någon av kandidaterna håller vad de lovar. Det brukar vara svårt att välja men i år är det extra knepigt.

CDU-ledaren Armin Laschet.

Andreas Stanel och hans fru Eldegard är i stan på cykelsemester. De bor egentligen i östra Tyskland. Andreas tror att det blir massavhopp från CDU till socialdemokraternas Olaf Scholz den här gången.

– Det känns inte som CDU tar uti med de viktigaste frågorna, säger han. De ägnar sig mer åt internt käbbel. Sånt gillar inte väljarna. Laschet och CDU verkar tro att alla problem går att lösa genom att anslå mer pengar, utan en tanke på att det är nästa generation som får betala.

Stanel slår ut med händerna i en missnöjd gest.

Rifka Lamprecht var en av dem som buade ut Laschet under talet. Hon tror helt enkelt inte på hans löften om att CDU på allvar ska ta itu med klimatfrågan.

– Hans parti har haft makten de senaste 16 åren och har inte gjort ett dugg för klimatet, säger hon upprört. Istället har de bidragit till att öka utsläppen. Han är helt enkelt inte trovärdig när han säger att det går att behålla den ekonomiska tillväxten och ändå klara klimatmålen.

Rifka Lamprecht, 20, tror inte på Laschets löften om att CDU på allvar ska ta itu med klimatfrågan.

För den 20-åriga aktivisten blir det första gången hon får rösta.

– Jag kommer att lägga min röst på De gröna och Annalena Baerbock. Även om inte heller de vill minska utsläppen tilläckligt snabbt så vill hon åtminstone göra mer än både Laschet och Scholz.

”Är inte försent”

Men det finns trots allt väljare som tror på Lachet. 23-årige statsvetarstudenten Phillip Knaack som står nära scenen är en av dem.

– Laschet har fått oförtjänt mycket kritik. Några små misstag har blåsts upp till orimliga proportioner. Jag hoppas att väljarna inte lyssnar på smutskastningskampanjen mot honom. Laschet är den som kan ta Tyskland ut ur krisen på bästa sätt genom att stötta företagen och få fart på ekonomin.

Statsvetarstudenten Phillip Knaack, 23, tror att Armin Laschet är rätt man att ta Tyskland ur krisen.

När Laschet avslutat sitt tal och fått en slips i present av den lokale partiordföranden går han ner till kravallstaketet för att möta några väljare och ta selfies. Han får syn på Oliver Wolf som sitter i rullstol. Säkerhetsvakterna måste öppna staketet för att Laschet ska kunna nå fram till honom.

– Det blir väldigt svårt men jag tror fortfarande att Laschet kan vända valvinden, säger Wolf. Det kan hända mycket de sista dagarna. Än är det inte för sent.

Laschet och hans partikamrater får leva på det hoppet.

 

ANNONS