Ing-Marie Wieselgren, 64, knivmördades i Visby

Uppdaterad 2022-07-07 | Publicerad 2022-07-06

Ing-Marie Wieselgren, 64, nationell psykiatrisamordnare hos SKR, knivhöggs till döds mitt i Visby.

SKR:s ställföreträdande ordförande Carola Gunnarsson sörjer en engagerad medarbetare.

”Allas våra tankar är hos Ing-Maries familj och anhöriga i denna mycket svåra stund” skriver hon i ett uttalande.

Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare hos Sveriges kommuner och regioner, SKR, var på plats under Almedalsveckan. Vid Donners plats, i centrala Visby, attackerades hon av en man med kniv.

På kvällen meddelade polisen att hon dött av sina skador.

”Det är med stor bestörtning som vi har tagit emot beskedet att SKR:s medarbetare Ing-Marie Wieselgren har avlidit efter att ha utsatts för våldsbrott under Almedalsveckan i Visby. Allas våra tankar är hos Ing-Maries familj och anhöriga i denna mycket svåra stund” skriver Carola Gunnarsson, ställföreträdande ordförande för SKR, i skriftligt uttalande till Aftonbladet.

Gunnarsson skriver vidare:

”Vi har förlorat en uppskattad och omtyckt medarbetare, kollegor har förlorat en god kamrat och hela Sverige har förlorat en av sina starkaste röster för psykisk hälsa.”

”SKR kommer att fortsätta driva Ing-Maries initiativ som handlar om att kraftsamla hela samhället för psykisk hälsa. Hennes kraft var outstanding”.

”Alla våra tankar går till hennes familj”

Det var vid 14-tiden som nyheten spreds om att en kvinna skadats allvarligt efter att ha blivit knivhuggen mitt i politikervimlet. En 33-årig man kunde med allmänhetens hjälp gripas på platsen.

Dådet har väckt stor avsky. Samtliga partiledare har uttalat sig och uttryckt sitt deltagande.

– Det är fruktansvärda nyheter och jag tänker naturligtvis på offret, anhöriga och vänner, säger statsminister Magdalena Andersson till TT.

Centerledaren Annie Lööf, som skulle hålla en pressträff precis intill när dådet skedde, fick föras i säkerhet av Säpo.

– Ett allvarligt knivdåd har ägt rum här idag ett stenkast härifrån. Det är svårt att hitta orden. Det är svårt att stå här. Det är omskakande, inledde Lööf sitt Almedalstal några timmar senare.

– Alla våra tankar går till hennes familj och vänner. I de svåraste av stunder är det viktigast att vara tillsammans. Låt oss därför bara samlas, tystna en stund och ta in det som har hänt, fortsatte Lööf.

På polisens presskonferens kort senare kom dödsbeskedet.

Då meddelades också att den misstänkte 33-åringen har anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordet. Enligt uppgifter har han kopplingar till nazistiska organisationer. Polisen har inte bekräftat uppgifterna men utesluter inte att dådet kan ha ett politiskt motiv.

Blomsterhyllning vid mordplatsen i Visby.