Hannah Widell om förlossningskrisen: Ge inte upp!

Uppdaterad 2021-11-02 | Publicerad 2021-10-31

Medieprofilen Hannah Widell, 46, förstår att barnmorskor flyr förlossningsvården i Stockholm.

Trots att hon själv är höggravid är hon inte orolig inför sin egen förlossning utan stöttar barnmorskornas kamp.

– Ge inte upp! Det måste slutas tänka på vinster i vården, varsågod Svenonius och lägg pengarna på rätt ställe, säger hon till Aftonbladet.

Stockholms förlossningsvård är i kris. Barnmorskor på både Danderyd sjukhus och Södersjukhuset säger upp sig på löpande band. Bakom massuppsägningarna ligger åratal av underbemannade förlossningsavdelningar, otaliga timmar övertid och en ständig brist på barnmorskor.

Barnmorskorna kräver förändring och gjort en kravlista som de vill ska uppfyllas om de ska dra tillbaka sina uppsägningar. Medieprofilen Hannah Widell, 46, har följt förlossningsdebatten både i tidningar och på sociala medier.

– Det är jätteviktigt att detta äntligen kommer upp. Det är en kris som har pågått länge och är högst aktuell för alla kvinnor, tänker jag, säger hon till Aftonbladet.

Hannah Widell är själv gravid och börjar närma sig det beräknade förlossningsdatumet. Men hon känner sig inte orolig inför födseln trots förlossningskrisen.

– Den personal jag stött på under min tid som gravid, och jag har fött tre barn tidigare, har alltid varit helt fantastiskt. Jag ska föda på Sös och blev väldigt glad när de gick ut på Instagram och skrev att vi som ska föda inte ska känna oss oroliga. Det tycker jag att alla som ska föda ska ta till sig.

Hannah Widell under Viaplays förhandsvisning av serien ”Två systrar” i augusti i år.

Ger sitt fulla stöd till barnmorskornas kamp

Hannah Widell ger sitt fulla stöd till barnmorskornas kamp och tycker att det är viktigt att de protesterar.

– Det är en bra och viktig kamp, ge inte upp! Den kunskap som de här barnmorskorna besitter är helt fantastisk och jag vill verkligen att de ska få utöva sitt yrke på ett tryggt sätt med rätt förutsättningar.

Hon tycker att det ska vara en självklarhet att förlossningen känns som en trygg plats.

– Det ska kännas som att man är den enda i världen som ska föda barn. Jag som själv är chef och som driver bolag förstår att om det inte finns resurser är det en sak. Men pengar finns.

Förbannad på vinster i vården

Hon säger till Aftonbladet att hon är förbannad på att det pågår vinster i vården samtidigt som det är kris.

– Det är helt galet. Det finns ingen anledning att spara 5,6 miljarder som de har gjort. Det ska alltid, alltid, satsas på trygg vård och den ska vara till för alla.

– Sluta tänk på vinster och varsågod Svenonius och lägg pengarna på rätt ställe. Vi kvinnor måste få föda barn säkert.