Nytt videomaterial visar skräckscenerna

Publicerad 2022-06-10

NEW YORK. En tolv minuter lång video – med aldrig tidigare visat material –avslöjar skräckscenerna för polisen utanför Kapitolium.

I natt spelades de omskakande bildernaupp i den första av en serie tv-sända utfrågningar om kongressattacken i USA.

– Jag halkade i folks blod, vittnade polisen Caroline Edwards.

Polisen Caroline Edwards tog plats inför tv-kamerorna i USA:s kongress i natt och beskrev ett blodbad. Kaos. Krigsscener.

Inför 6 januarikommittén berättade hon om det brutala våldet under stormningen, i ett gripande och hjärtslitande vittnesmål, som visades på bästa sändningstid för amerikanerna. 

– Jag kunde inte tro mina ögon, sa Edwards.

– Poliser låg på marken. De blödde, de spydde. Jag såg vänner med blod över ansiktet. Jag halkade i folks blod, fortsatte hon. 

Kommittén, som det senaste året utrett stormningen, visade klippen av hur Edwards, då 31 år, höll fast i ett kravallstaket medan folkmobben pressade henne bakåt. Hon ramlade, slog i huvudet och blev medvetslös.

Edwards drabbades av en hjärnskada vid fallet. När hon återfick medvetandet fortsatte hon försvara Kapitoliumbyggnaden och hjälpte kollegor som sprayats med olika typer av kemikalier av Trump-supportrarna. 

Dog av stroke

En av dem: Polisen Brian Sicknick, 42, dog av en stroke dagen efter attacken. 

– Plötsligt ser jag rörelser till vänster om mig. Jag vände mig om och det var officer Sicknick, med huvudet i händerna. Han var spöklikt blek, berättade Edwards.

– Min inre alarmklocka ringde. Om du blir sprayad med pepparspray blir du röd. Han var lika blek som detta pappret, fortsatte hon, och höll upp ett ark. 

Caroline Edwards vittnesmål ses som bärande, eftersom det visar för tv-tittarna att attacken inte var spontan. Istället försöker kongresskommittén understryka hur våldsam attacken var. Att det var en medveten, koordinerad attack, med högerextrema grupper vid frontlinjen.

6 januarikommittén – som består av sju Demokrater och två Republikaner – har i nära ett års tid utrett vad som skedde under, och ledde fram till stormningen, steg för steg.

Nu redovisas deras fynd i sex offentliga tv-sända utfrågningar i USA, där klipp blandas med vittnesmål live.

Under den inledande utfrågningen, natten mot fredagen, visade kommittén unika videor som aldrig tidigare publicerats. 

Unikt videomaterial

Särskilt en tolv minuter lång video fick många amerikaner att hålla andan. 

Filmen bestod av upprorsmakarnas egna mobilfilmer, övervakningsbilder, ljudupptagningar från polisradion och kroppskameror, för att visa stegringen av våldet den dagen. Minut för minut: Från en uppeldad folkmassa – till ett blodigt intrång i kongressbyggnaden.

I ett klipp visades bilderna från en av konstaplarnas kroppskamera, samtidigt som folkmobben hänsynslöst misshandlar polisen.

– Vi kan inte hålla detta, det kommer hit för många människor. Titta på den här utkikspunkten. Vi är fucked, hörs en polis säga i inspelningar av de första sammandrabbningarna.

Andra enskilda videoklipp visades under utfrågningen för att understryka det som kommittén berättade.

Kommittén kallade stormningen för ”kulmen av ett kuppförsök”, där Donald Trump försökte hålla sig fast vid makten genom en sjustegsplan, som han arbetat på i månader. Bland annat genom att sprida falska teorier om valfusk.

I sitt öppningsanförande inkluderade kommitténs ordförande, demokraten Bennie Thompson, videoklipp för att visa att inte ens Trumps inre krets – hans rådgivare, ministrar, familj – trodde på dåvarande presidentens påståenden om att valet var stulet.

”Jag sa till presidenten – det är bullshit”

I en uppseendeväckande video visades hur Trumps justitieminister, Bill Barr, berättade för kommittén att han haft minst tre diskussioner med presidenten.

– Jag gjorde det klart för honom att jag inte höll med om idén om att säga att valet var stulet, och jag sa till presidenten att det var bullshit. 

Kort därpå visades vittnesmål från Trumps egen dotter, Ivanka Trump, som sa att hon trodde på Barr när han konstaterade att det inte fanns några bevis för systematiskt valfusk.

Donald Trump och många av hans allierade republikaner slår nu tillbaka mot anklagelserna efter tv-utfrågningen.

Jason Miller, en tidigare rådgivare till Trump, twittrade att hans citat från förhören med kommittén – om hur Trump egentligen visste att han förlorat valet –har tagits ur sitt sammanhang. 

Den republikanske senatorn från Kentucky, Rand Paul, intervjuades av Spectrum News och sa att tv-utfrågningarna inte är rättvisa.

– Det är absolut en häxjakt, och helt värdelöst. Jag föreslår att man inte tittar – byt kanal.

President Joe Biden kommenterade de offentliga tv-utfrågningarna under fredagen, och sa att kongresstormningen var ett av de mörkaste kapitlen i landets historia.

– Det är viktigt att amerikanska folket verkligen förstår vad som hände. Och att de förstår att de krafter som ledde fram till 6 januari fortfarande är verksamma.

Följ ämnen i artikeln