Tysk rysare i natt: Blir klart till jul

Publicerad 2021-09-27

Socialdemokraterna har jublat sig igenom kvällen och på måndagsmorgonen stod det klart att SPD blir det största partiet.

Men det tyska valet blev en rysare in i natten.

– Utgången är fortfarande väldigt oklar, sa bistre CDU-ledaren Armin Laschet, som fortfarande hoppas att ta över efter partivännen Angela Merkel.

Efter 16 år med Merkel som förbundskansler går Tyskland mot nya tider. Men hur pass nya de blir var i natt fortfarande inte klart.

Socialdemokraterna (SPD) jublade i partihögkvarteret när vallokalsundersökningen presenterades och visade på 26 procent för partiet. På måndagsmorgonen stod det klart att partiet behöll sin ledning när alla röster hade räknats samman. Dock backade de några tiondels procent från vallokalundersökningarna och hamnade på 25,7 procent enligt det preliminära valresultatet, uppger tyska medier.

– Många medborgare har lagt sin röst på SPD eftersom de vill se ett maktskifte, och eftersom de vill att nästa kansler heter Olaf Scholz, sa Olaf Scholz.

Regerande Kristdemokraterna (CDU med bayerska systerpartiet CSU) hamnade på 24,1 procent och blev näststörsta parti.

Vem tar över efter Merkel? Regerande Kristdemokraterna CDU:s kandidat Armin Laschet – eller Socialdemokraterna SPD:s Olaf Scholz.

Har hoppet kvar

CDU-ledaren Armin Laschet var dock inte beredd att kasta in handduken under kvällen.

– Det här resultatet kan vi inte vara nöjda med. Men utgången är fortfarande väldigt oklar, säger han.

Han hoppas fortfarande kunna bilda regering med sig själv som förbundskansler.

– Vi ska göra allt vi kan, var Laschets besked under söndagskvällen.

Och en regeringsbildning kan dra ut på tiden. Bägge huvudkandidater till posten ger sig själva rejält med utrymme för förhandlingar.

– Vi måste göra allt vi kan för att säkerställa att vi är klara till jul, säger Scholz.

Laschet ger samma besked.

CDU-ledaren har haft en dålig valrörelse. Han har inte lyckats uppbåda någon större entusiasm bland väljarna och ses av många som anledningen till att partiet går mot ett historiskt dåligt val.

Förbundskansler Angela Merkel bredvid guvernör Armin Laschet, till höger, i partiets högkvarter i Berlin, under valsöndagen den 26 september. Tyska väljare gick till valurnorna för att välja nytt parlament – och vem som efterträder förbundskansler Angela Merkel efter hennes 16 år vid rodret i Europas största ekonomi.

Inte populär

En mätning presenterad av tysk tv under kvällen visar att 56 procent av CDU:s väljare ser Laschet som en negativ kraft för partiets resultat.

Bland SPD:s väljare säger däremot 70 procent av de tillfrågade att Olaf Scholz hjälpt partiet att nå resultatet i valet.

Men även trötthet med partiet efter 16 år vid makten tros spela in.

Ett symboliskt bevis på CDU:s kräftgång som fått mycket uppmärksamhet i Tyskland är det faktum att Angela Merkels egen valkrets denna gång vanns av en SPD-kandidat. Den platsen har Merkel vunnit åtta gånger på raken sedan hon valdes in i förbundsdagen 1990.

Olaf Scholz, finansminister och partiets SPD:s kandidat till ny förbundskansler. Här står han  bredvid sin fru Birgitta vid socialdemokratiska partiets högkvarter i Berlin och vinkar han till sina anhängare på valdagen söndag den 26 september.

Tredje största parti blir De gröna som får 14,6 procent av rösterna.

Därefter blir liberalerna i FDP och högerpopulistiska Alternativ för Tyskland ungefär jämnstora med 11,5 respektive 10,4 procent av rösterna.

Ett rejält fiaskoval gör vänsterpartiet Die Linke som balanserar på femprocentspärren för att ta sig in i förbundsdagen. Det är nästan hälften av partiets resultat i valet 2017.

Nyckel i de utdragna förhandlingar som nu väntar blir FDP med partiledaren Christian Lindner. Han har lutat åt att han föredrar en regeringsbildning med Kristdemokraterna och De gröna. Men det senare partiet vill hellre samarbeta med Socialdemokraterna.

Ett av SPD:s och Olaf Scholz tänkta vapen för att pressa in FDP i ett samarbete försvann då hotet med att ta in Die Linke i regeringen föll.

Ett regeringssamarbete med SPD, De gröna och Die Linke ser inte ut att kunna få majoritet i förbundsdagen efter vänsterns katastrofval.

Kan bli lång väntan

Under måndagen kommer ledningarna i respektive parti hålla möten om vägen framåt. Det nyvalda parlamentet ska öppna senast 30 dagar efter valet.

När två eller fler partier enas om en tänkt allians påbörjas formella förhandlingar. I slutet av dessa bestämmer man vilket parti som ska leda respektive departement och skriver under ett kontrakt. Sedan nominerar alliansen en tänkt förbundskansler som ska godkännas av förbundsdagen.

Hela den processen har inget slutdatum, utan kan i princip pågå hur länge som helst. Under tiden är det Angela Merkels avgående regering som styr Tyskland.