Nyheter

Skjutningen utreds som islamistiskt terrordåd

Av: 

TT

NYHETER

Polisen utreder skjutningen i Oslo, där två personer dödades och ett 20-tal skadades, som ett terrorbrott.

Den misstänkte gärningsmannen har enligt säkerhetspolisen PST kopplingar till ett extremt islamistiskt nätverk. Han ska genomgå en psykiatrisk undersökning, enligt Oslopolisen.

Natten mot lördagen öppnade en man eld mot gäster på en bar i centrala Oslo och gick sedan vidare till en populär gaybar för att fortsätta skjuta.

Två personer, män i 50- respektive 60-årsåldern, dödades i skjutningen. Ett tiotal av de skadade vårdas på sjukhus, ingen av dem har enligt polisen livshotande skador.

Gärningsmannen kunde gripas kort efter att polisen larmades till platsen.

Den gripne mannen är i 40-årsåldern, norsk medborgare med iransk bakgrund och bosatt i Oslo. Han misstänks för mord, mordförsök och terrorbrott och har enligt säkerhetspolisen kopplingar till extrema islamistiska nätverk i Oslo.

Tillförordnade PST-chefen Roger Berg uppger på en pressträff att den misstänkte mannen är känd av säkerhetspolisen sedan 2015.

– Man fruktade då att han radikaliserats och anslutit sig till ett extremt islamistiskt kontaktnätverk i Oslo, säger Berg.

Polis säger också att mannen tidigare har haft psykiska besvär. På en presskonferens på sen lördagseftermiddag sade Børge Enoksen på Oslopolisen att mannen ska genomgå en psykiatrisk granskning. Ett första förhör har hållits med mannen, men det har avbrutits.

Samtal med säkerhetspolis

I maj i år samtalade säkerhetspolisen med mannen, eftersom han hade visat intresse för yttringar som upplevdes som kränkningar av islam.

– Det ansågs inte i dessa samtal att gärningsmannen hade våldsintentioner, men PST är medveten om att gärningsmannen har haft utmaningar kopplade till psykisk hälsa, säger Berg.

Skjutningen betraktas som en islamistisk terrorhandling av PST, som nu höjer terrorhotnivån till maximala fem i Norge på grund av en ”extraordinär terrorhotsituation”.

Under veckan har pride-firandet pågått i Oslo och en av barerna där skjutningen ägde rum, London Pub, är en välkänd gaybar. Polisen uppger att det finns skäl att misstänka att det rör sig om ett hatbrott, men säger också att flera tänkbara motiv utreds.

Polisen tror inte att några andra gärningsmän befunnit sig på platsen, men utesluter inte att det kan finnas andra inblandade.

– Det är viktigt att klargöra om det finns eventuella medhjälpare eller andra som planerar något nytt, säger Christian Hatlo vid Oslopolisen.

Två skjutvapen har beslagtagits. Personer som var på plats i närheten säger till VG att människor sprang från platsen i panik och enligt vittnen avlossades ett stort antal skott.

Under lördagen pågick fortfarande är en omfattande polisinsats i området, bara några kvarter från huvudgatan Karl Johan.

– Vi gör det vi kan för att skydda befolkningen i Oslo och har satt in alla tillgängliga resurser i dag, säger Tore Soldal vid Oslopolisen.

Utöver detta genomför man tekniska undersökningar, förhör vittnen och genomför husrannsakningar på flera adresser i Oslo.

Spontan prideparad

Svenska utrikesdepartementet och ambassaden i Oslo uppger för TT att man inte har några uppgifter om att någon svensk skulle ha skadats eller dödats vid dådet.

Trots avrådan från polisen tågade en spontan prideparad med flera hundra personer på Oslos gator, rapporterar flera norska medier.

– Vi är här, vi är queer, vi kommer inte försvinna, ropade deltagarna och möttes av jubel från åskådare, skriver Dagbladet.

Efter skjutningen meddelade Oslo Pride att den årliga paraden som var planerad till lördagen ställs in. Även Prideparken i centrala Oslo stängs och andra evenemang ställs också in på polisens uppmaning.

Festivalens ledning uppmanar i stället alla norrmän att flagga med regnbågsfärger.

”Vi uppmanar hela Norge att visa solidaritet och fira Pride där hemma, i grannskapet och på sina gator”, säger Pridegeneralen Inger Kristin Haugsevje i ett uttalande.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: