Gaspakten som ska stoppa Ryssland

Publicerad 2022-03-25

Europa vill sluta vara beroende av den ryska gasen.

Därför har ett nytt avtal nu slutits mellan EU och USA – men rysk gas är svår att ersätta.

– Vi har i dag kommit överens om en gemensam spelplan, säger USA:s president Joe Biden vid en pressträff.

USA och EU har nu kommit överens om det ”partnerskap om energi” som ska knyta de två parterna närmre varandra och koppla bort behovet av Ryssland, rapporterar flera medier.

Överenskommelsen innebär att USA och andra länder ska öka sin export av flytande naturgas (LNG) till Europa redan under 2022, uppger Vita huset i ett uttalande.

– Vi har i dag kommit överens om en gemensam spelplan mot målet att hjälpa Europa att minska sitt beroende av rysk gas så snabbt som möjligt, säger USA:s president Joe Biden vid en pressträff.

– Det andra målet är att minska Europas gasberoende över huvud taget, säger han.

Joe Biden, USA:s president, och Ursula von der Leyen, ordförande i EU-kommissionen.

”Ska öka säkerheten”

Joe Biden säger att det däremot kommer att ta tid att genomföra förändringarna.

Närmare 40 procent av naturgasen som används i EU kommer från Ryssland och är en viktig del i Europas energiförsörjning.

Den ryska energin är en stor inkomstkälla i Ryssland, men har även varit en av Rysslands viktigaste förhandlingsmedel.

– Vi måste se till att våra familjer i Europa klarar den här vintern och nästa, medans vi samtidigt bygger upp infrastrukturen, säger Joe Biden.

– Dessa steg kommer att öka energisäkerheten men också den ekonomiska säkerheten, säger Biden.

Exporten är redan nära max

Att faktiskt genomföra denna ökning av naturgasexport är dock inte helt oproblematiskt. Europa är redan en stor importör av amerikansk naturgas och exporterna från USA har under de senaste åren ökat. De uppges redan vara nära sin maximala kapacitet, skriver AP.

Dessutom måste den europeiska infrastrukturen byggas ut för att kunna ta emot den stora mängden naturgas. Kapacitet finns i nuläget inte för att ta emot det som USA och EU kommit överens, och även om kapaciteten fanns skulle den amerikanska gasen endast kunna uppgå till två tredjedelar av den mängd gas som importeras från Ryssland i nuläget, enligt nyhetsbyrån.

Under dagens presskonferens vände sig Biden direkt till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som står vid hans sida:

– Madam president, jag vet att elimineringen av rysk gas kommer att få konsekvenser för Europa. Men det är det rätta att göra.

ANNONS