”Aldrig har så många kriminella toppar varit bakom lås och bom”

Polischefen om framgången med de dekrypterade telefonerna

Publicerad 2022-06-05

Aldrig tidigare har så många strategiskt viktiga personer i den kriminella världen suttit bakom lås och bom.

Det säger Jale Poljarevius, polismästare och underättelsechef i region Mitt, i det senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim. 

– Det handlar om de absoluta topparna, de som styr.

De dekrypterade telefonerna har varit en framgångssaga för svensk polis. I åtal efter åtal syns material från tjänsterna Encrochat, Sky ECC och den FBI-skapade kryptoplattformen Anom. Polisen själva beskriver hur de fått en unik insyn i den organiserade grova kriminaliteten. 

– Här har man visat sitt rätta jag, sitt sätt att tänka kring människoliv, säger Jale Poljarevius. 

Jale Poljarevius, polismästare och underättelsechef i region Mitt.

Insynen har gett resultat. Hundratals fängelsår har dömts ut, och i flera mål har rättsväsendet kommit åt toppskiktet i de kriminella nätverken. 

– Jag tror aldrig tidigare att så många strategiskt viktiga personer suttit bakom lås och bom. Vi pratar om de här 7-8 procenten, de absoluta topparna som styr den grova organiserade brottsligheten.

Ett ton narkotika

Berättelsen om de krypterade chattarna har varit en trestegsraket. Under våren 2020 hackade fransk polis Encrochat, året efter dekrypterades Sky ECC och under juni 2021 avslöjade FBI att de utvecklat en egen tjänst kallad Anom, som man lyckats lura de kriminella att använda. 

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser ett stort narkotikamål i Uppsala, där de åtalade misstänks ha hanterat än tusen kilo narkotika.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser ett stort narkotikamål i Uppsala, där de 17 åtalade personerna misstänks ha hanterat mer än ett ton narkotika. Ärendet är ett av flera stora mål där bevisningen till stor del från Anom.

– Det är en viktig rättegång, det är centrala strategiskt viktiga individer som står åtalade, säger Jale Poljarevius. 

Trots framgångarna vill Poljarevius inte prata i termer av att krossa den organiserade kriminaliteten, utan menar att alla brottsbekämpande myndigheter behöver arbeta med en annan attityd till problemet.

– Det här är ett infinite game, det kommer aldrig ta slut. Där det finns ett samhälle kommer det finnas brott.
Huvudförhandlingen i Uppsalamålet tros hålla på till mitten av november. Den utpekade ledarfiguren och flera av de andra tilltalade nekar till brott.