Moderatledare hoppas på S-väljare

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2021-10-23

Partiledare Ulf Kristersson talar vid Moderaternas arbetsstämma på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg på lördagen.

Moderaterna siktar på att locka över S-väljare med en tuffare rättspolitik.

– Många är bekymrade över en regering som inte får något gjort, säger partiledare Ulf Kristersson.

I sitt tal på Moderatstämman vände sig Kristersson till de som vanligtvis röstar på Socialdemokraterna och bad dem ”låna ut sin röst”.

– Ge mig chansen att få ordning på Sverige, sade han.

Samma budskap spred M i en helsidesannons i Aftonbladet.

Kristersson anser att den rödgröna regeringen inte klarar av att genomföra det som krävs. Till exempel dubbla straff för de som begår brott i gängkriminalitet, en möjlighet för polisen att upprätta tillfälliga visitationszoner och anonyma vittnen.

– Det handlar om riktigt kraftfulla åtgärder som tillsammans gör det omöjligt att vara gängmedlem, säger Kristersson till TT.

Tar tid

Men han vågar inte lova att det kommer att gå snabbt att vända utvecklingen. Kristersson räknar med att behöva två mandatperioder, det vill säga åtta år.

M:s analys är att många S-väljare nu är så bekymrade över framför allt kriminaliteten att de är redo att byta parti. Men även över energipolitiken, migrationen och integrationen.

– Jag tror att många S-väljare vill ha en regering som kan sköta landet och det kan inte den här just nu, säger Kristersson.

I Moderaternas analys finns också att många S-väljare är trötta på att det andra regeringspartiet Miljöpartiet hindrar S från att driva den politik man vill.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) tror att det blir svårt för M att locka S-väljare. Han tycker att Kristersson gett för många olika besked om sin syn på ett samarbete med Sverigedemokraterna (SD).

”Inte att lita på”

– Jag tror att det blir M:s stora problem att man har en statsministerkandidat man inte kan lita på, säger Damberg.

– Man kan bara dra slutsatsen att Kristersson i dag tycker att M:s värderingar är SD:s värderingar. Det tror jag många väljare känner stor tveksamhet inför.

Damberg tror inte heller att M:s rättspolitiska förslag gör någon större skillnad i kampen mot brottsligheten. Han uppger att det redan råder ganska stor samsyn om viktigare åtgärder. Till exempel fler poliser, höjda straff och nya verktyg för polisen, som att tillåta hemlig avlyssning i spaningssyfte utan konkret brottsmisstanke.

Moderaternas stämma ställde sig på lördagen bakom ytterligare skärpningar av sin rättspolitik, vilka partiledningen redan drivit ett tag.

Som väntat fanns ett brett stöd på stämman och mycket få kritiska röster hördes.

Nya steg

Stämman sade ja till förvaringsstraff för samhällsfarliga brottslingar, utvisning av utländska gängkriminella utan dom, förbud mot deltagande i kriminella organisationer och att tillåta hemlig avlyssning mot kriminella gäng utan konkret brottsmisstanke.

Partiet vill också tillsätta en utredning med inriktningen att sänka straffmyndighetsåldern från 15 år till 13 år. M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell ser dock inte framför sig att 13-åringar ska sättas i fängelse.

– Det gör vi inte med 15-åringar i dag heller, säger han.

Däremot blir det, enligt honom, lättare att utreda brott som barn begår.

Ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad var kritisk mot anonyma vittnen och visitationszoner, men förklarade sig besegrad redan i debatten innan stämmans beslut.

Moderaterna satte också upp ett nytt polismål om att polistätheten ska ligga på EU-snitt, det vill säga drygt 300 poliser per 100 000 invånare.

I riksdagen råder redan bred samsyn om att antalet polisanställda, inklusive civilanställda, ska öka med 10 000 från 2015 till 2024. Det skulle innebära drygt 26 000 poliser. M:s polismål innebär cirka 32 000 poliser. Målet borde, enligt M kunna nås 2028 och kosta 3,5–4 miljarder kronor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln