Desmond Tutu död – fick fredspris för kamp mot apartheid

Publicerad 2021-12-26

Den sydafrikanska ärkebiskopen Desmond Tutu är död.

Tutu var ledande i kampen mot apartheid och en av landets mest älskade personer.

– Han var Sydafrikas samvete. Sydafrika har sorg idag, säger Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i landet.

Beskedet om Desmond Tutus död kommer från det sydafrikanska presidentämbetet.

– Ärkebiskop emeritus Desmond Tutus bortgång är ett ytterligare kapitel av sorg i vår nations farväl till en generation av fantastiska sydafrikaner som har efterlämnat åt oss ett befriat Sydafrika, säger president Cyril Ramaphosa i en kommentar.

Tutu somnade in i sitt hem i Kapstaden på söndagsmorgonen.

Fick Nobelpriset

Den sydafrikanska ärkebiskopen var en av de ledande gestalterna i kampen mot apartheiden i landet. 1984 fick han Nobels fredspris för sin kamp mot det rasistiska politiska systemet i landet som åtskiljde svarta och vita.

Håkan Juholt, ambassadör i Sydafrika, säger att landet kastats in i djup sorg mitt under julfestligheterna.

– Att han avlider i samband med julfestligheterna är förstås väldigt starkt. Folket vaknar upp till att deras moraliska ledare har lämnat dem, säger han till Aftonbladet.

– Han har betytt oerhört mycket för landet. Det är en fadersgestalt som lämnat.

Desmond Tutu hade en nyckelroll i byggandet av ett nytt, demokratiskt Sydafrika och var tillsammans med president Nelson Mandela ett av landets mest respekterade och älskade personer.

Levde med cancerdiagnos

Efter apartheidens avskaffande fortsatte Tutu att vara en kritisk röst mot landets styre.

– Han var mycket hård mot korruptionen inom ANC (det socialdemokratiska partiet African National Congress reds anm) och lyfte fram människovärdet, säger Juholt.

Hur kommer man att minnas honom?

– Som landets samvete och den moraliska ledare som står upp för människovärdet. Det är en stor förlust och det är många som gråter idag och är väldigt ledsna, säger Håkan Juholt.

Med Desmond Tutus död är många av de sydafrikanska ledarna i kampen mot apartheid borta. Enligt Juholt råder det brist på liknande ledare i landet i dag.

– Jag hoppas att han kan inspirera nya ledare att följa i hans spår.

Desmond Tutu hade levt med en cancerdiagnos en längre tid. Dock han ta del av landets hyllningar i samband med att han firade sin 90-årsdag tidigare i år.

Tutu föddes i 1931 i Klerksdorp, i Transvaal. Han prästvigdes 1960 och blev den anglikanska kyrkans första svarta ärkebiskop 1986.