Motoffensiv i Charkiv – närmar sig ryska gränsen

Ukraina fortsätter göra betydande vinster i Charkiv-regionen och kommer nu allt närmare ryska gränsen.

De ukrainska styrkorna ska ha återtagit 2 000 kvadratkilometer i en motoffensiv, meddelar president Zelenskyj.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkiv-regionen de senaste dagarna har resulterat i betydande vinster för landet.

Under lördagen sågs ukrainska armén gå in i de strategiskt viktiga städerna Izyum och Kupjansk, skriver BBC. Städerna som har varit kontrollerade av Ryssland sedan början av kriget uppges nu vara återtagna av Ukraina.

– Från början av september till i dag har ungefär 2000 kilometer av vårt territorium befriats, säger Zelenskyj i en video sent under lördagen.

Om presidentens uppgifter bekräftas betyder det att landet har mer än fördubblat sina vinster på lite över ett dygn.

Enligt obekräftade uppgifter har de ukrainska styrkorna nu mindre än 5 mil till den ryska gränsen, norr om Charkiv, rapporterar The Guardian. De ska även pressa sig närmare både i de södra och östra delarna i regionen.

Rysslands försvarsminister har dessutom bekräftat att de har retirerat från städerna för att ”omgruppera”. Vilket även styrks av det brittiska försvarsdepartementet, skriver Sky News.

”Under de senaste 24 timmarna har Ukraina fortsatt göra betydande vinster i Charkiv-regionen. Det är sannolikt att Ryssland har dragit tillbaka sina trupper i området”, skriver de på Twitter.

Men de varnar dock för att striderna har fortsatt utanför städerna Izyum och Kupjansk i stället.

Samtidigt rekommenderade chefen för den ryska administrationen i Charkiv-regionen att dess folk ska evakuera till Ryssland ”för att rädda liv”.

Overifierade bilder florerar nu på sociala medier som visar långa bilköer vid gränsen. I gränsregionen Belgorod i Ryssland ska det nu finnas mat, uppvärmning och medicinsk hjälp tillgängligt för människorna som köar, uppger Belgorods guvernör.

Donetsk, 28 augusti.
Donetsk, 28 augusti.
Charkiv, 27 augusti.
Charkiv, 27 augusti.
Publisert:

LÄS VIDARE