Meteorologernas huvudbry: Snön kan falla var som helst

Publicerad 2022-12-04

Snart kommer det mer snö.

Var den slår ner har meteorologerna dock ingen aning om.

– Det är ett ganska rörigt väderläge, säger SMHI:s Lars Knutsson.

Med bara veckor kvar till jul slår vädret om och blir allt kyligare. I veckan väntas temperaturerna sjunka rejält i norra Sverige, säger SMHI:s meteorolog Lars Knutsson.

– Vi går åt det kallare hållet nu och det ser ut att hålla i sig till nästa vecka. Nattetid kan det dyka rätt rejält i norra Sverige med 15–20 minusgrader i Härjedalen och norra Dalarna.

– Även i södra delarna av landet ser det ut att bli minusgrader på dagarna, säger han.

Ett nytt snötäcke väntas också falla över delar av Sverige, men vilka delar det blir är fortsatt en gåta för meteorologerna.

Snö i Stockholm i november. Nu är det oklart var snön ska falla.

– Det är ett ganska rörigt väderläge och det är flera lågtryck som inte ger några detaljer, säger Lars Knutsson och fortsätter:

– Det ser ut att kunna bli en del regn och snö i Götaland i morgon, främst i inlandet kan det bli snö av blöt karaktär. Men det är inga jättemängder.

Trollet från Trondheim

Samtidigt som temperaturerna sjunker i Sverige håller ett lågtryck med stormkapacitet på att skapas i grannlandet Norge.

I veckan väntas ”Trollet från Trondheim” slå till med full fart mot Storbritannien, enligt Daily Mail. Flera gula varningar med kraftigt snöfall väntas runt om i landet.

Lars Knutsson tror dock inte att Sverige behöver oroa sig.

– Jag har svårt att se vad det är att göra så stort rabalder av. Det kan bli en del stormbyar ute i norska havet, som kan nå de brittiska öarna i försvagad form. Det ser inte så märkvärdigt ut, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln