Källor: Gasen måste flöda fritt i 1–2 veckor innan ledningarna kan undersökas

Publicerad 2022-09-27

En rad myndigheter arbetar nu för fullt med att bevaka det troliga sabotaget mot Nord Stream-ledningarna utanför svensk kust.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet kommer ledningarna av säkerhetsskäl inte att kunna undersökas förrän de tömts helt på gas.

Och det kan ta en till två veckor, uppger flera källor.

Den ryska naturgasen strömmar fritt ut genom tre stora hål i Nord Stream-kablarna på Östersjöns botten. En av dessa haveriplatser ligger i svensk ekonomisk zon – och bevakas på tisdagskvällen av ett av Kustbevakningens fartyg KBV003.

– Berörda myndigheter arbetar nu för fullt för att utreda detta och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda Sverige och svenska folket, säger avgående statsministern Magdalena Andersson på en presskonferens sent på tisdagskvällen.

Men en undersökning av rörens skick kan dröja.

”Medveten handling”

Enligt uppgifter från flera källor i olika svenska myndigheter så är en undersökning av de läckande rörledningarna av säkerhetsskäl inte möjlig att genomföra förrän de tömts helt på gas.

Och det beräknas enligt samma källor ta en till två veckor – under den tiden måste gasen flöda fritt ut i Östersjön.

– Detta rör sig troligen om en medveten handling, det här är alltså troligen fråga om ett sabotage, säger Magdalena Andersson.

Under tisdagen inleddes en brottsundersökning med rubriceringen grovt sabotage där svensk polis ska ta sig an uppgiften att undersöka om det går att bevisa att en antagonist ligger bakom de två sprängningarna av rörledningarna som orsakat tre massiva gasläckor.

Från övergångsregeringens håll ville man på tisdagskvällen inte uttala sig om motiv eller vilken tänkbar angripare som kan tänkas ligga bakom sprängningarna.

Utesluter inte Ryssland

Tidigare på tisdagen gick dock Försvarsmakten ut med att man inte utesluter att det kan finnas en koppling till Rysslands mobilisering förra veckan.

– Det är klart att det är svårt att lösgöra sig från hela perspektivet av omvärldsutvecklingen och de besked som vi har fått förra veckan med Rysslands mobilisering och så vidare. Det finns inga absoluta samband, det är inte det jag säger, men samtidigt så går det inte heller att utesluta, sa Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Michael Claesson tidigare under tisdagen.

”Mycket allvarligt”

Nu riktas blickarna mot andra delar av Nordeuropa där Magdalena Andersson pekade ut norska oljeplattformar på tisdagskvällen.

– Norges regering har informerat oss om en ökad drönaraktivitet i Nordsjön och åtgärder som de vidtagit med anledning av detta. Samtidigt är det det viktigt att påpeka att det här inte är något angrepp på våra länders territorium. Men med det sagt så ser regeringen mycket allvarligt på det som inträffat.