Dogukan Capan, 22, och Yusuf Akkaya, 20, döms till livstids fängelse

Publicerad 2023-05-30

Den 19-årige mannen hade spelat kort innan han sköts till döds i Norsborg den 5 april i fjol.

Han tros ha lurats in i en fälla.

Nu döms Dogukan Capan, 22, och Yusuf Akkaya, 20, till livstids fängelse för mordet.

En 16-årig pojke döms också till sluten ungdomsvård för mordet.

Klockan 19.21 den 5 april 2022 fick polisen larm om en skjutning nära tunnelbanan i Norsborg söder om Stockholm.

På platsen, i ett bostadsområde, hittades en skjuten man liggandes på marken. Han hade träffats av tio skott i huvudet och överkroppen. Trots livräddande insatser dödförklarades han.

Innan skottlossningen befann sig mannen, som var 19 år och ostraffad, i en föreningslokal. Under kvällen fick han ett samtal och i tron att han skulle möta upp ett bud gick han ut.

Istället sköts han ihjäl.

Nu döms Dogukan Capan, 22 och Yusuf Akkaya, 20 och en 16-årig pojke för mordet på 19-åringen.

Dogukan Capan och Yusuf Akkaya döms också för bland annat människorov, grov våldtäkt, övergrepp i rättssak och misshandel.

Båda får livstids fängelse.

Yusuf Akkaya och Dogukan Capan.

Bytte registreringsskyltar

Före mordet ska Dogukan Capan och Yusuf Akkaya ha köpt fleecetröjor och ansiktsmasker som senare användes vid skjutningen. De ska också ha bytt ut registreringsskylten på den bil de använde under mordet.

Dogukan Capan har sedan skjutsat Yusuf Akkaya och 16-åringen till platsen där de sköt ihjäl 19-åringen.

- Tingsrätten har funnit att även den 22-åriga mannen som agerade som chaufför ska dömas för mord i stället för medhjälp till mord. Detta för att utredningen visat att han har genom aktivt handlande medverkat i att förbereda och planera mordet tillsammans med den 20-åriga skytten, säger rättens ordförande ställföreträdande chefsrådmannen Kian Amraée.

Flera döms

16-åringen döms till sluten ungdomsvård i två år och sju månader.

- Utredningen har klart visat att 15 åringen har varit en av de två skyttar som hänsynslöst sköt ihjäl målsäganden mitt i ett tättbebyggt flerbostadsområde. Mordet är så pass allvarligt att straffet för en vuxen person är fängelse på livstid, säger rättens ordförande ställföreträdande chefsrådmannen Kian Amraée, och fortsätter:

– Men med hänsyn till den lagstiftning och praxis som vi har på området för närvarande kan mordet i praktiken inte resultera i annat straff än en sluten ungdomsvård på två år och sju månader för den som var 15 år gammal vid gärningen.

Utöver det döms fyra andra tilltalade i målet för bland annat skyddande av brottsling, grovt brott, grovt vapenbrott, medhjälp till människorov och narkotikabrottslighet.

Följ ämnen i artikeln